Därför är det viktigt med tydlighet vid mögelsanering

Därför är det viktigt med tydlighet vid mögelsanering

Mögel är fastighetsägarens stora skräck. Det luktar illa och skapar en obehaglig stämning i hela huset. Svenskt klimat är dock relativt gynnsamt för att inte drabbas av mögel. Trots detta rapporterar fler och fler husägare om mögelproblem.

Mögelsanering är nödvändigt om du drabbats. I många länder där mögel är vanligt nöjer man sig många gånger med en ordentlig rengöring. I regel används blekmedel och liknande rengöringsprodukter. I regel är det dock mer lämpligt att ta in professionell hjälp. Du bör i vilket fall försöka avgöra vilken typ av mögel ditt hus har drabbats av. 

Vad är mögel och hur uppkommer det?

1588-2

 • Mögel är egentligen en svamp. En vanlig art är Svartmögel. Det har gjorts flera vetenskapliga studier om dess farlighet och varför det drabbar fastigheter. Forskarna har inte riktigt kunnat avgöra hur farligt det är. De vet dock med säkerhet att vissa typer kan orsaka cancer. Svartmögel är även extra farligt för människor med nedsatt immunförsvar
 • Mögel frodas i fuktiga miljöer. Svamparna angriper då material i huset, till exempel en vägg som är klädd med trä. Möglet har en tendens att kunna växa väldigt fort. Du måste därför få in ordentligt med luft i det angripna området av ditt hus. 
 • Studier i Sverige har även gjorts på människor som bott i bostäder med mögelproblem. Dessa studier har visat att möglet förstärkte allergibesvär och kunde angripa luftvägarna. Problemet ligger i att forskningen inte kan visa exakt hur möglet påverkar kroppen. Därav kan man inte med säkerhet exakt konstatera hur farligt det är.
 • Mögel skall dock aldrig förekomma i bostadsmiljöer. Fastighetsägare ska vidta åtgärder om deras fastighet har blivit utsatt.

Riktlinjer för sanering

Smålandsposten skriver i en artikel om tydlighet vid mögelsanering. Tyvärr finns det inga exakta riktlinjer för hur mycket mögel som ska tolereras. Det finns dock generella riktlinjer över hur du bör agera.

 • I ett första skede ska en fastighetsägare se till att samtliga rum har en god ventilation. Som vi redan har skrivit i den här artikeln är fukt en anledning till mögeltillväxt. Som hyresgäst kan du exempelvis påpeka att du inte upplever att ventilationen är tillräcklig. Du kan även hänvisa till de konsekvenser som detta kan leda till.
 • Saneringsarbetet ska genomföras av en professionell aktör. Denne ska kunna identifiera vilken typ av mögel det är frågan om, och agera därefter. Fastighetsägaren har sedan ett ansvar att se till att efterarbetet tar vid på ett korrekt sätt.
 • Fastighetsägaren måste bland annat se till så att möglet inte kommer tillbaka. Detta kan göras genom att utföra ytterligare saneringar efter att den första har ägt rum.
 • Underhåll av fastigheter ska ske kontinuerligt. Många äldre byggnader saknar öppen planlösning. Detta skapar en större risk för ventilationsproblem. 
 • Upsala Nya Tidning rapporterar i denna artikel om när en församling fick problem på grund av mögelsanering. Detta drabbade främst ett antal gamla byggnader. Ägarna hade dessutom slarvat med underhåll, vilket ledde till fuktproblem.

Hur tar jag bort mögel på egen hand?

1588-3

Har du ett mindre problem med mögel kan du försöka ta bort det på egen hand. Detta är dock inte något vi generellt sett rekommenderar att göra.

 • Vatten och någon av form av tvål är det enklaste husmorsknepet. Du kan använda detta enkla rengöringsmedel i ett första skede. Detta dödar dock inte svamparna, även om de kan ta bort svarta missfärgningar.
 • Blekmedel är också ett husmorstips som tar bort missfärgningarna. Blekmedel kan dock inte heller döda svampar som finns på väggen, såvida de inte är tal om kakel. I badrummet ska dock blekmedel ha en god effekt på svampbortagningen. Var dock försiktig när du använder blekmedel så att du inte får det på huden. 
 • Ammoniak kan också användas som rengöringsmedel. Det här ämnet har dock samma egenskaper som blekmedel vad gäller material. Ska du ta bort svampar i badrummet fungerar det i regel mycket bra.
 • Vinäger och ättika har en bättre kemisk effekt som hjälper dig att få bukt med svamparna. För rengöring med ättika bör du använda någon form av tjock svamp. Du ska verkligen kunna skrubba väggen med kraft.
 • Väteperoxid sägs vara en av de bästa svampdödarna. Det ska dock smetas ut på väggarna och verka under ett tiotal minuter innan du kan skrubba bort det. Om Väteperoxid är farligt för den mänskliga hälsan är inte helt säkert. Den har vissa egenskaper som kan vara farliga för människan. Den är dock skonsam mot miljön och den utsöndrar inte ämnen som tas upp och finns kvar i naturen efter användning.

Professionell hjälp 

Vi har redan varit inne på vikten av professionell hjälp. Detta kan även betraktas vara en långsiktig investering i din hälsa och i ditt boende.

 • En professionell sanerare kan ta hand om hela problemet. Du kan få råd och tips om hur du i framtiden förebygger liknande problem med mögel. Vi har redan pratat om vikten av ventilation och att inte ha fuktiga miljöer. Men hur kan du lösa detta på bästa sätt i just ditt hem?
 • En professionell sanerare har förmodligen sett hundratals hem med samma problematik. De kan då ge dig specifika tips för hur du kan optimera ditt hem. Du kan alltså få specifika svar som gör att du inte behöver vara orolig för att din ventilation är otillräcklig.
 • Möglets hälsorisker är till en viss del bevisade genom forskning. Men hur stor behöver svamptillväxten vara för att den ska vara farlig för just dig? Som vi tidigare har nämnt finns det inga nationella riktlinjer. En sanerare kan dock lugna dig med sin erfarenhet. Hen har med all sannolikhet sett massvis med exempel i sitt arbetsliv.
 • Äger du själv en fastighet? Då finns det ytterligare argument. Du vill med stor sannolikhet att dina hyresgäster ska trivas. Om du inte tar ett eventuellt mögelproblem på allvar kan det negativa ordet om din verksamhet spridas. Ingen människa bör leva i mögel, oavsett hur farligt det kan tänkas vara.
 • Finns det barn eller gamla i fastigheten? Då väger saneringen ännu tyngre. Barn och gamla har i regel nedsatt immunförsvar, med vissa undantag. Du vill dock definitivt inte chansa med statistiken när människors hälsa står på spel. 

Därför är det smart att träna i trappor  

1335-1

Att gå i trappor är en naturlig del av ditt dagliga liv. Såvida du inte är som majoriteten av befolkningen som kategoriskt väljer rulltrapporna eller hissen istället för att anstränga sig i trapphuset. Det många inte tänker på är att du därmed går miste om stora möjligheter till naturlig träning. Därför uppmuntrar din hälsocoach dig till att ta trappan istället.

Nu är det inte bara i vardagen som du kan ha nytta av trapporna. Många använder dem faktiskt som fokus för en medveten och målinriktad träning. Trappträning kan vara mycket effektiv och har också fördelen att vara gratis. Du kan göra dina övningar på semestern eller var som helst. För så gott som överallt finns det trappor av olika höjder och branthet.

Trappor som gör nytta

Nu är ju trapporna inte först och främst till för att du ska kunna träna. Det är bara en trevlig biverkning så att säga. Trappor är till för att forsla folk och varor från en våning till en annan. Det låter lite tråkigt men är en fantastisk möjlighet att göra en byggnad lite snyggare. Ordlista för trappor. Ta dig en titt och lär dig vad vangstycke och blocksteg betyder. Det kommer att göra det lättare att välja en bra trappa för ditt hem. Du kan skräddarsy den eller beställa en standardlösning. Allt för att transporten mellan nivåerna ska bli så estetiskt tilltalande som möjligt.

Det finns flera bra lösningar och du kan förändra ett rums utseende genom att byta ut trappan. Om du satsar lite extra på din trappa kan den gärna få bli fokus i hemmet. Utgå sedan från den när du inreder resten av huset. Eftersom det finns så många modeller och material att välja mellan så är det lättare att göra något som är personligt. Som du kan trivas med och som är praktiskt för din familj.

1335-2

Lära sig gå i trappor

Många tycker det är gulligt att se ett litet barn som lär sig gå i trapporna. De använder ofta hela kroppen och rullar liksom ner för trappstegen. Du kan aldrig lämna småbarn ensamma där det finns trappor eftersom det riskerar att göra sig illa. Hundvalpar och kattungar brukar också vilja ta sig upp och ner i trapporna. De är mer flexibla men minst lika roliga att iaktta.

Nu har tekniken kommit upp med robotar som kan göra det mesta. Också ta sig upp för en trappa. För att göra det hela ännu mer komplicerat är den programmerad att använda sina taktila referenser för att snabbt kunna upptäcka om det finns något hinder i vägen. IDG.se rapporterar här om roboten som går i trappor utan att se. Det är verkligen intressant att se hur trappor kan ge bra träning också för en robot.

Investera i trappor

Nu är som sagt trapporna så mycket mer än bara en koppling mellan två våningar. Genom att investera i snygga trappor kan du ge hela fastigheten ett nytt utseende. Redan när du kommer fram till en byggnad har du bildat dig en uppfattning, baserat på hur den ser ut. Med fina trappor kan du ge ett gott intryck. Detta är speciellt viktigt för verksamheter som hotell och butiker. Deras kunder förväntar sig ett visst välkomnande, och där spelar trappan en stor roll.

Ölandsbladet skriver i denna artikel om hur snygga trappor kan lyfta vilket hus som helst. Vid en renovering eller ombyggnad ska du därför ganska snabbt bestämma dig för vilka trappor det ska vara. Stilen kan variera, likaså materialet. Planering är viktigt eftersom modellen måste kunna få god plats. Det finns inget värre än smala och trånga trappor. Såvida de inte är historiska, som i Gamla stan, och en del av charmen.

1335-3

Ta dig tid för trapporna

I vissa städer vallfärdar folk för att se just trappor. Det är den stora attraktionen i vissa byggnader. På sina håll är trapporna gamla, men ändå ett under av design. Hur de kunde få det hela att fungera för så länge sedan är ett underverk. De använde också ofta vackra material, som har stått emot allt slitage och fortfarande är i gott skick.

På andra ställen har trappor skapats för att du ska kunna nå fram till en speciell plats. En del undrar varför någon skulle vilja klättra upp för mer än 1200 trappsteg i tropisk hetta. Men när du väl är där uppe och kan se utsikten känns det bättre. Det är inte bara trogna buddhister som vallfärdar till Tigertemplet i Thailand, utan det är ett populärt resmål även för turisterna.

Det är smart att träna i trapporna

Många lägger ner stora pengar på ett gymkort när de har gratis utrustning utanför ytterdörren. Bor du i en stad är det fullt av trappor av varierande längd. Många av dem befinner sig i trevliga omgivningar. Du kan därför få effektiv träning i intressanta miljöer. Det gör det också roligare eftersom du kan välja en ny trappa varje dag.

Att använda trapporna som träningsredskap innebär inte bara att springa upp för dem eller hoppa jämfota till nästa avsats. Det kan vara en del av det stora hela, men trappträning kan vara både rolig och effektiv för hela kroppen. Göteborgs-Posten rapporterar i den här artikeln om hur du tränar i trappor. Genom att följa ett program som tagits fram speciellt för trappor så kommer du att få ut mer av ditt motionspass.

Gå i trappor varje dag

Nu har de flesta kanske inte lust att använda trapporna för intensiv träning. Istället har många hakat på den växande trenden att lägga in motion i vardagen. Om du väljer trapporna istället för hissen kommer du ganska snart att känna av det.

Genom att vara medveten om hur du använder din kropp blir det lättare att leva ett sunt liv. Det är smart att gå i trappor, eller låta dem vara ditt redskap för träning. Du får bättre kondition och om du väger för mycket kommer du att gå ner i vikt. Du har alltså mycket att vinna på genom att gå i trappor varje dag.

Därför är det viktigt med bra murarbete på gamla byggnader

1196-1

En byggnad måste vara väl gjord för att klara av det svenska klimatet. Om den görs ordentligt, å andra sidan, kan den stå kvar i hundratals år. Många kyrkor, slott och andra större byggnader har sett mer eller mindre likadana ut sedan medeltiden. Men ibland kan det behövas ett ordentligt underhåll. Då gäller det att murarbetet blir väl gjort. Det är viktigt att respektera den gamla byggnaden och allt den står för.

Egentligen spelar det ingen roll om ett hus är gammalt eller nytt. Underhåll eller renovering har alltid som mål att bevara byggnaden. Ibland kanske du vill byta ut färgen på fasaden eller göra någon liten förbättring. Men allra mest handlar det om att ta hand om vad som redan finns. Ju äldre den är desto viktigare. Historia och kultur har alltid gått hand i hand, och är byggstenarna till dagens samhälle.

Moderna byggnader som står emot det mesta

Nu är det inte alltid bra att låta gamla hus stå kvar som de är. För att kunna bo i dem kan det behövas lite extra omsorg och vissa förändringar. Det är klart att kulturbyggnader kan vara intressanta och vissa måste absolut lämnas i orört stånd. Eller bara renoveras försiktigt så att de inte faller ihop. Men andra gamla byggnader är fortfarande lämpliga som bostäder. I alla fall om du moderniserar dem en smula. Smart tilläggsisolering ser till att byggnaden är skyddad ordentligt mot kallt väder. Det här är inget större ingrepp och behöver inte ens påverka hur huset ser ut. Men utan bra isolering skulle det vara svårt för en vanlig familj att bo i den fina gamla byggnaden.

Andra tar ett riktigt gammalt hus och renoverar det med omsorg och kärlek. De återanvänder så mycket av det ursprungliga materialet som de kan. När det fattas söker de runt i bygden för att hitta något som är lika gammalt för att lappa. Men sedan är det kanske möjligt att bygga ett helt nytt hus vid sidan av. Ett hus som matchar den gamla byggnaden utanpå, men som inuti har allt det senaste som du kan behöva. BBM Fasad har professionella murare i Stockholm som ger dig det fina resultat du söker.

1196-2

Bra murare sökes

Ett gediget hantverk ger dig alltid jobb. Att vara murare till yrket är ofta varierande och intressant. För en dag kanske du håller på och renoverar ett gammalt hus. Medan nästa projekt kan innebära ett nybygge. För att inte tala om renoveringar och liknande som kommer där emellan. En del lär sig att mura genom att jobba som lärlingar, medan andra helst lägger en utbildning i botten. Att lära genom att jobba tillsammans med erfarna murare är alltid bra, och är alltid nödvändigt.

När du väl är murare finns det många möjligheter för att specialisera sig. Du kan eventuellt starta eget, gärna inom någon avdelning där konkurrensen inte är lika stor. Många väljer dock att fortsätta på den firma där de gjort sin lärlingstid. Speciellt om det är ett familjeföretag där de följer i någons fotspår. 24kalmar.se skriver i denna artikel om hur man kan tävla i SM i murning. Det kan vara riktigt roligt och ett tillfälle att visa vad du går för.

Varsam renovering av gamla byggnader

För många murare känns det som ett privilegium att jobba med gamla fina hus. Det tar ofta tid eftersom du måste vara försiktig. Dels för att inte förstöra de gamla stenarna, även om de stått emot tidens tand. Men också för att bevara utseendet och den stil huset är byggt i. Det handlar om respekt för historien och dess kvarlevor. Så går en spännande murning av en gammal byggnad till. Läs mer i denna artikel i Norrköpings Tidningar.

Naturligtvis tar dessa murningsuppdrag flera år att fullfölja. Det gäller att tänka på varje sten nästan. Men resultatet kan vara helt fantastiskt. När du ser en gammal byggnad som kärleksfullt omhändertas så kommer hela dess charm fram. Det är klart att det kan vara intressant med gamla ruiner eller förfallna hus. Historia är alltid något du har nytta av. Men om byggnaden har återställts till sitt ursprungliga skick så är det ännu bättre. Trots att du vet att någon har arbetat på den i modern tid så kan du lita på att det du ser är vad någon såg för så många hundra år sedan. Tidningen Byggvärlden rapporterar i en artikel om passion för murning.

1196-3

Murare- ett intressant jobb

Det är ett privilegium för vissa murare att få jobba på gamla byggnader. Att sakta men säkert föra dem tillbaka till livet. De trivs med känslan av att vara en del av något speciellt. Men det kan också ge stor tillfredsställande att kunna fixa en inte lika gammal byggnad. Kanske någons hem som måste åtgärdas.

Som med många andra hantverk så handlar murning om att både skapa och reparera. Det är kanske inte alltid så lätt att få göra något på precis det sätt du själv skulle önska. Men ibland får även muraren mer eller mindre fria tyglar. De kan komma med förslag. Kanske jobba i nära kontakt med arkitekten, både inomhus och ute på fasaden. En murare som har specialiserat sig kan snabbt bli känd och få ännu fler intressanta uppdrag.

Stor variation med gamla byggnader

Precis som i dagens samhälle så ser många av de gamla byggnaderna inte likadana ut. Ibland är det stora sjok av mur som måste renoveras medan andra behöver mer delikata fingrar för att fixa detaljerna. En del kan även bero vilken tidsepok de kommer från. Du kan ju se bara genom att titta på en byggnad hur gammal den är. Många av husen i Stockholm, till exempel, har olika fönsterdekorationer och kurvor som visar exakt från vilket årtionde de härstammar.

Det samma gäller ännu äldre byggnader. Alla tider hade sina egna trender, precis som det är nu för tiden. Det är ju också detta som kan göra det så intressant att jobba med gamla byggnader. Samtidigt så kräver det en del av den murare som får uppdraget. Du måste respektera det gamla medan du lägger något nytt på det. En process som är nödvändig och kan ge härliga resultat. Men som samtidigt kräver skicklighet och intresse.

Det är viktigt med bra murarbete på gamla byggnader så att de inte faller ihop. De måste bevaras för kommande generationer. Samtidigt är det viktigt med bra murarbete för att de ska se likadana ut före som efter. Det är inte fråga om någon godtycklig lappning eller renovering. Den ska göras med precision och eftertanke. För då kan alla verkligen njuta av dessa gamla byggnader. Vissa av vilka har funnits i flera generationer.

Därför är vindflöjlar populära bland kunderna

562-6-1-vindflojel-dekoration-tak

Hantverk av olika slag är populärt runt om i landet. Dels att själv syssla med det. Många smider, stickar eller syr, lagar mat och snickrar. Det är en hobby för de flesta, något de gör för sin egen tillfredsställelse. Ofta blir det fina presenter till familj och vänner, men inte mycket mer än det. Ibland kan det dock öppna sig tillfällen för att sälja dina alster. Vissa har till och med kommit igång med ett eget företag med sitt hantverk.

Men det är inte alla som vill skapa själva. De föredrar att köpa hemgjorda skatter, och är nöjda med det. Många gånger så köper du ju också sådant som du själv inte klarar av att göra. Den som smider vindflöjlar kanske inte kan virka, och så vidare. Det intressanta är i alla fall hur svenska folket fortsätter att uppskatta handgjorda saker. Trots att samhället är elektroniskt och datoriserat så är fortfarande ett gott hantverk något alldeles speciellt.

Smycka ditt hem med praktiska saker

Det är mycket som behövs för att hem ska fungera, och här har du ett val. Dels kan du välja vanliga saker som fungerar väl, och en del tycker det är fint. Men du kan också ha lite snyggare saker, och välja noga för att hitta fram till det som passar din personliga smak. En smart eldrist ger dig en bättre brasa och en mysigare stämning. Ofta är det just mysfaktorn som gör att du skaffar en sak. Något som lyfter hemmets atmosfär en grad eller två.

En del inredningsarkitekter och filosofer menar att du bara ska ha saker i hemmet som antingen är till nytta eller som är vackra. Andra menar att du med fördel kan kombinera dessa två. Bara för att något är användbart eller nödvändigt så måste det inte vara tråkigt. Traditionellt så har både möbler och andra inredningsdetaljer utsmyckats ganska ordentligt. En vacker vindflöjel i smide passar bra i många olika miljöer.

Dekorera ditt tak

Just vindflöjlar är något som funnits i flera hundra år, till och med tusentals år. Du kan se den äldsta vindflöjeln i form av en tupp på ett museum i Italien, den är från 800-talet. Och de flesta är överens om att det mest handlar om en dekoration. Det är klart att den har ett syfte, du kan se åt vilket håll vinden blåser. Men först och främst är det tänkt som en prydnad för huset. Helsingborgs Dagblad skriver här att vindflöjlar är populära bland kunder.

För många är det en välkommen syn när de närmar sig huset och ser vindflöjeln. Idag finns det flera snygga varianter att välja mellan. Ett antal smeder har tagit sig an utmaningen och kommit upp med olika modeller. Det ger en hemtrevlig känsla till huset. Speciellt om du väljer en lite mer unik form som gör att ditt hus står ut i grannskapet. En del säger att det får hemmet att se komplett ut.

Stacks of tiles on house roof

Viktigt med vindflöjlar

Kanske är det för att de funnits så länge, men vindflöjlar verkar ligga svenska folket varmt om hjärtat. I vissa delar av landet blåser det så gott som hela tiden och du kan både se och höra dekorationerna som rör på sig. en del är landmärken, speciellt de som sitter på kyrkor. För med sina höga tak kan du se en kyrkas vindflöjel från flera kilometers håll ibland. De äldre byggnaderna ligger också gärna lite högre upp, så det blir extra stiligt. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur det är svårt att stjäla vindflöjlar.

Inte bara kyrkor och privata hem kan dekorera sina tak med en vindflöjel. Offentliga byggnader kan med fördel välja en variant som passar in. Du kan lätt beställa en unik modell, kanske låta olika smeder få komma med förslag. Det kommer att bli ett trevligt inslag i samhället och ett sätt att hålla gamla traditioner vid liv. Efter alla dessa hundratals av år har vindflöjlarna fått sig ett uppsving och allt fler vill ha dem igen. Sveriges Radio rapporterar i ett inslag om en försvunnen vindflöjel.

Unika skapelser och reklam

Om du börjar se dig omkring i vissa byggnader så lägger du märke till alla fina vindflöjlar. En gård med stall kanske har en häst på sin, så du direkt förstår vad som sker där. När du ser en bil på taket så är det troligt att det ligger ett garage eller bilförsäljning där under. Men det kan också vara ett djur, som en fisk eller hund, något som ligger husägaren varmt om hjärtat. En del skriver årtalet när byggnaden restes. Detta är inte bara för gamla historiska hus, utan kan vara lika roligt om det är ditt eget första hem. 1865 eller 2015 kan se lika fint ut när det är gjort av smidesjärn.

En del vindflöjlar är verkligen ett konstverk. De kan vara målade, till exempel, för att riktigt få fram bildens mening. Varför inte ha en illröd Chevrolet på taket? Eller en gul grävskopa? Vissa av dessa flöjlar kan användas som roliga presenter, som när någon går i pension. Andra är vackert smidda, och kommer bäst till sin rätt med en ljus himmel bakom sig. En älg, höna, räv, motorcykel- till och med ett par fiskare i sin båt kan bli en vacker vindflöjel.

Roofs of houses and trees on fields in Yorkshire Dales, Yorkshire, England

Vikten av vindflöjlar

Även om de flesta använder dem som dekoration så kan vindflöjlar vara ett trevligt sätt att följa vädret på. Det finns flera roliga citat om hur dagens ungdom måste ha TV och internet för att kunna förutspå vädret. Medan den äldre generationen bara tittade ut genom fönstret- eller upp på taket. Om du monterar den rätt och håller reda på vart norr pekar så kan du ha mycket roligt med din vindflöjel. En del för en liten loggbok, allt baserat på åt vilket håll tuppens näbb pekar.

Eftersom en vindflöjel följer vindens riktning så exakt har den ofta använts för att beskriva en person som påverkas av andra. Någon som inte har en stark karaktär och står upp för sina egna åsikter. Och detta beskriver nog ganska väl denna lilla dekoration. Den är inte tänkt att stå emot vädrets makter utan istället vara en efterföljare. Det är hela dess syfte.

Det kan vara roligt att kombinera modern teknologi med antika metoder. Du ser på TV hur vädret kommer att vara den kommande veckan. Jämför sedan den prognosen med vad din vindflöjel visar. Sätt upp en vattenmätare och se hur många millimeter regn som faller. Allt detta kan du sedan föra in i din journal och jämföra med hur det var förra året. En liten hobby som kan vara ganska trevlig efter ett tag när du har flera observationer.

De så populära vindflöjlarna

Det verkar finnas flera anledningar till att folk tycker om vindflöjlar. En del är sentimentala, de kommer ihåg sin barndoms hustak. Andra tycker helt enkelt det är snyggt och hemtrevligt. En del sätter gärna upp en modell som föreställer något de har kärt, som en bil eller hund. Vissa vill veta vart vinden blåser men för de flesta är det egentligen bara en extra bonus. Det är i alla fall ganska trevligt att se allt fler fina vindflöjlar runt om i bygderna. Det är ett vackert hantverk som gärna får växa till sig ytterligare.

Därför är det populärt att bygga med väggblock 

Woman worker placing rod on scaffold at construction site

Det byggs en hel del runt om i landet. Bostadsbristen är stor så gott som överallt, och även andra byggen syns här och där. Hela tiden så måste entreprenörerna fatta beslut om hur det ska utföras och vilka metoder som är bäst ur flera olika synvinklar. Dels har du kostnaden att tänka på, men även hur lång tid det tar innan byggnaden är färdig. Den senaste tiden har allt fler börjat luta mot färdiga element.

Dessa byggelement gör det möjligt att på mycket kort tid få upp ett hus. De är nämligen färdigtillverkade på annat håll, och levereras helt färdiga att uppföras. Det är plats för ledningar och rör, samt fönster. Vad som är viktigt är att du väljer en leverantör som satsar på säkerhet och kvalitet. CE-märkning är något du alltid ska se efter, och som är en garanti för att du får vad du behöver.

De allra bästa byggelementen

Du kan få olika delar av byggnaden levererade på plats. Taket, fasaden, väggarna, innertaket och så vidare. De produceras i förväg med hög kvalitetskontroll. Ofta är det lättare att koncentrera sig på säkerhet och kvalitet när du har gott om tid. Eftersom elementen produceras på annan ort så är inte stressen lika stor som under själva byggandet. Företaget Timbeco är experter byggelement för att bygga flerfamiljshus.

En klar fördel med dessa byggelement är hastigheten på hela byggprocessen. Varje dag som du har hantverkare på plats eller använder maskiner så kostar det pengar. Ju fortare du kan bli färdig desto snabbare kommer hyran att betalas in. Tillfälliga kontor och omklädningsrum behöver inte hyras lika länge, och mycket annat som hänger samman med en byggarbetsplats. Detta ska alltså vägas mot vad byggelementen kostar, vilket inte alls är så mycket till att börja med. Väggblock hjälper dig att bygga smidigt.

Snabba byggen lönar sig

Förutom den rent ekonomiska sidan så har staten anledning att snabba på byggen och bygglov. Det råder en akut bostadsbrist på sina håll med familjer som bor under dåliga förhållanden. I vissa städer är det främst studenter som lider av att det inte finns bra lägenheter i rimliga prisklasser. På andra håll är det alla flyktingar och nya svenskar som sätter press på bostadskön.

Alla borde ha möjlighet att bo var de vill i landet, i en bostad som är tillräckligt stor. Och som de kan ha råd med. Men verkligheten är helt annorlunda i dag med tredjehandskontrakt och flera familjer som delar en bostad. Här kan byggelement vara till hjälp eftersom de snabbar på processen med byggandet. På sina håll har kommunerna gett dispens med bygglov, så att husen kan komma upp snabbare. Naturligtvis finns det en del att tänka på vid användandet av dessa element, så att ingen blir skadad. Säkerheten är viktig vid arbete med exempelvis väggblock. Läs mer på den här sidan i Barometern-OT.

Den senaste trenden

Som entreprenör gäller det att hela tiden hålla sig uppdaterad. Ibland kan de gamla metoderna vara både tidskrävande och dyra. Andra gånger så är det bra som det är och då vet du att du är på väg i rätt riktning. Eller så handlar det om att tid är pengar, och det är ekonomiskt mer lönsamt att snabba på handlingssättet. Byggelement av olika slag är ett bra exempel på detta.

Dels så går det snabbare att bygga och du sparar därmed ganska mycket pengar som redan nämnts. Men samtidigt så får du en hög kvalitet som gör huset säkrare och bättre. Det går att skapa bättre boende, vilket du sedan kan ta ut högre hyra för. Allt detta är sådant som varje byggherre måste hålla i åtanke, och jämföra med sådant som kanske bara är en gammal vana. Sundsvalls Tidning skriver här om hur väggblock är ett populärt sätt att bygga.

Confident architect holding rolled up blueprints at construction site

Nya bostäder sökes

Att det går snabbt är det inget tvivel om. På en viss ort så lyckades de få upp ett lägenhetskomplex på en vecka. Det var inte fråga om några lyxbostäder, utan enkla, lite mindre studentlägenheter. Men allting uppfyllde kraven på säkerhet och kvalitet, det är ett sunt och godkänt boende. Studenter är vanligtvis inte intresserade av lyxiga ställen, utan allt de vill ha är något som är adekvat och inte kostar för mycket. detta är vad som var resultatet av att bygga med väggblock.

Samma princip kan användas för lite större fastigheter, även de där kvaliteten måste vara ännu högre. Det går att använda byggelement för vad som helst, bara de är tillverkade av ett godkänt och seriöst företag. Du kan få dem så lyxiga som du vill, eller du kan välja enklare modeller om det passar bättre. Det är nämligen principen bakom byggandet som är det viktiga. Precis som ett vanligt bygge innebär flera val, där du hela tiden håller dig inom vissa ramar, så är det något liknande med byggelement. Det är upp till dig och vad du har för behov, vilken sorts byggnad det är fråga om.

Bygga billiga hus på nolltid

Det finns mycket att säga om en snabbare byggprocess. Omgivningarna brukar inte uppskatta att ha ett stort bygge i närheten under flera år. Därför kan det vara lättare att få tillstånd eller du möter inte lika stort motstånd om de vet att det går snabbt att få upp byggnaden. Flera familjer har möjlighet till bra bostäder om det går snabbt att få upp dem, det kommer underlätta för många kommuner. Alla dessa anledningar tillsammans är en bra förklaring på varför väggblock blivit så populära.