Mindre kriminalitet med rätt belysning

Mindre kriminalitet med rätt belysning

När hösten smyger sig på och kvällarna blir mörka så är det dags att tända ett ljus. Gärna flera stycken, för det är bra för både kropp och själ. Svenska folket är något av experter på att dekorera med ljuskällor. Både inomhus, där lampor varvas med stearinljus, och utomhus där bra belysning är lite av ett måste. Säkerhet och minskad kriminalitet är två stora anledningar till att satsa på rätt belysning.

Vad du behöver och var lampan ska sitta kan variera. Det gäller att hitta rätt vinkel så att ljuset kommer som det ska. Valet av glödlampa är en annan fråga. För det kan göra stor skillnad beroende på vilken styrka du väljer, samt om den är matt eller inte. Med andra ord gäller det att ta det här med belysning på allvar. 

Lampor av olika slag 

Du kan inreda med lampor på ett alldeles speciellt sätt. Även när de inte är tända så kan de vara ett snyggt inslag och verkligen förändra ett rum. Det blir lite om pricken över i:et, det där lilla extra som kan lyfta ett rum något alldeles speciellt. Men ofta så är det själva ljuset som lampan avger som är det avgörande för valet. Du måste ha bra belysning för att kunna jobba eller göra läxor, till exempel. I de större rummen kan en kombination av olika sorters lampor vara det allra bästa. Mycket intressant att se hos ljusbutik.se

En lampa i taket, punktbelysning vid väl utvalda sittplatser, möjligheterna är oändliga när det kommer till inredning med lampor. Naturligtvis är det viktigt att de är praktiska. Att ingen får ljuset i ögonen vid matbordet eller att du klarar av att se ordentligt. Mys och funktionalitet är en viktig kombination, men inte alls ett problem om du bara planerar lite grand. Trevlig belysning för badrummet är ett måste.

Vikten av lampor i samhället

När vintern är lång så är lamporna grunden för att samhället ska fungera. Gångstigar och vägar måste vara väl upplysta så att folk kan ta sig fram. Gärna lite extra belysning när det är en vägkorsning eller något annat som kräver större uppmärksamhet. En av fördelarna med julen är att alla dekorerar med ljusslingor av olika slag. Det ger ännu mer lyse till omgivningarna. 

Om du bor i hus kan du skydda dig och din familj med bra lampor. Ingen ska behöva ramla på stigen som leder upp till huset. Ha gärna en lite starkare lampa så att det blir väl upplyst. Korrekt belysning minskar kriminalitet enligt artikeln i Aftonbladet. För inga tjuvar vill försöka ta sig in någonstans där hela grannskapet kan se vad de håller på med. 

Det är därför viktigt att planera för utebelysningen, så att den är funktionell och skyddar folk. Men även när det är lite varmare så du sitter ute så kan du ha nytta av en lampa eller två. Gärna en slinga eller två som gör att hela trädgården blir som ett extra uterum. 

Bruket av lampor

Det är intressant att se på hur modet med lampor har utvecklats och förändrats. Många lampor som var högsta mode på 1970-talet är inte alls de samma som folk vill ha idag. I alla fall inte för samma bruk. En del har dock satsat på återvinning på ett helt nytt sätt. Och resultatet är värt en titt. Mycket intressant du kan göra med en badrumslampa

Ljus och lampor är något fascinerande. Redan innan det fanns elektricitet så var lampor en viktig detalj i varje hem. Ofta hade de en central plats, just för att lyse är så viktigt för människor. Nu för tiden behöver du inte riskera att ögonen blir överansträngda. Du måste inte sitta med ett stearinljus för att läsa eller göra annat. Istället kan du välja exakt rätt sorts lyse.

Lampans bästa sida

Det finns få saker som kan skapa stämning så väl som rätt belysning. Du kan förvandla ett helt vanligt vardagsrum till en magisk liten oas. Morgonrutinerna blir så mycket enklare när badrumsbelysningen är välkomnande och varm. Höstmys med nya lampor. Det gäller att utnyttja de möjligheter som finns till att njuta av livet. Med lampor kan du verkligen skapa trivsel och sprida glädje. 

Vintern kan vara mycket lång och mörk. I Skåne är dagarna lite drygt sju timmar långa, när det är som allra mörkast. Sedan har du norra Norrland där de inte ser dagsljus på flera månader. Den här sortens klimat skapar speciella behov. Människan har lärt sig att anpassa livet till miljön. Det innebär att lampor och lyse av olika slag är mycket viktiga för att må bra. 

Ett liv med lampor

På sina håll satsar företagen på speciella lampor som imiterar solljuset. De installeras i fabrikerna så att medarbetarna ska må bättre. Du kan också köpa dem själv och ha i hemmet. Men framför allt så brukar folk satsa på att inreda med lampor. Göra det enkelt att alltid ha det ljust omkring sig, oavsett årstiden. Det finns så många snygga lampor som är både praktiska och trivsamma. 

Planera ditt hem så att belysningen är väl anpassad till dina behov. Se också till att ha chansen till lite mys, gärna med några väl placerade lampor. Det finns flera fina modeller som passar perfekt med resten av inredningen. Njut lite extra av livet med rätt belysning. Du kan känna dig säker och avslappnad när lamporna är på plats. Alla behöver ljus, så det är verkligen något som är värt att satsa på. 

Leva livet med resevagn

Leva livet med resevagn

Uttrycket resevagn kanske för tanken till den så berömda Orientexpressen. Men det är faktiskt något helt annat, även om det är kopplat till tåg- eller andra resor. Istället handlar det om en speciellt utformad barnvagn som du lätt kan ta med dig överallt. Något som de flesta barnfamiljer nog kommit i kontakt med på ett eller annat sätt. 

För det är vanligt att vara aktiv nu för tiden. Vare sig du har barn eller inte så ser du många som cyklar, joggar eller reser världen runt. Något annat som också är vanligt i samhället är musik. Men inte så att någon blir störd av att andra lyssnar på sina favoritsångare. Istället ser du hur de flesta sitter med mer eller mindre sofistikerade hörlurar. 

Hur du myser i det dagliga livet

Det finns så mycket du kan göra för att ha det bra i vardagen. Ibland kan det kännas tungt med alla de måsten som finns. Men om du pendlar, till exempel, så kan du utnyttja den tid du har där till att mysa lite grand. Eller i alla fall lyssna på något som gör dig glad. Även om du inte får en sittplats så är det enkelt att ha något uppmuntrande i öronen. Trådlösa hörlurar har blivit allt mer populära, de är både sköna och lätta att använda. 

Du kan lyssna på musik, en text för din kurs eller en podcast om grodorna i Brasilien. Poängen är att göra något för dig själv. Att ta hand om din själ så att säga. Men det är inte bara när du pendlar som du kan vända på rutinerna och göra roliga saker. Många tycker om att göra något speciellt tillsammans med sin familj. Du måste inte sluta gå ut i skogen eller jobba bara för att du får barn. Nu för tiden så finns det så många bra hjälpmedel för att vara aktiv och mysa tillsammans. Bästatesten.se recenserar resevagnar, för dig som tycker om att vara i farten med barnen. 

Välja det allra bästa

En av hemligheterna när du vill ta hand om dig själv är kvalitet. Du förtjänar bra saker, och behöver inte nöja dig med skräp. Det är klart att inte alla har råd att skaffa sig det allra dyraste. Men inom alla prisklasser så finns det olika valmöjligheter. Det du ska göra är att jämföra de som finns och välja en som passar dina behov och önskemål. Ibland kan det innebära att du måste spara ett par månader, men det är det värt. Aftonbladet rapporterar hur populärt det är med trådlösa hörlurar. 

Trådlösa hörlurar är så mycket enklare att använda än de med en sladd som sitter fast i enheten. Hur många har inte trasslat in sig i den när de vill göra något med mobilen eller ipoden. Det är så mycket lättare när hörlurarna är trådlösa, för då kan du till och med vara en bra bit bort från enheten. Med vissa moderna varianter kan du byta låt eller svara i telefon utan att ens röra vid mobilen. En fördel om du är på gymmet eller håller på och jobbar. Du använder din röst för att ge instruktioner till enheten. Bättre kan det nästan inte bli. 

Barnfamiljer som lever livet

Trådlösa hörlurar är bra till mycket. Men när du får barn så ökar listan på saker som du behöver. Hörlurarna kan vara underbara när du vill koppla av samtidigt som barnet sover bredvid dig. För alla vet hur farligt det är att väcka ett spädbarn innan det vilat färdigt. Då kan hela kvällen bli förstörd. Men de flesta har nu behov av sådant som gör att barnet har det bra. Och också som håller det säkert, typ bilbarnstolar och säkra sängar. Samtidigt vill du kunna göra saker och ting med dina barn. De kan ha mycket kul tillsammans med sina föräldrar när de upptäcker världen. Så länge de är varma, trygga och mätta så har de inga problem med att vara i farten. 

En del familjer ser till att använda den där tiden innan barnen blir för stora till att göra något speciellt. De reser världen runt eller bosätter sig i andra länder. Det är dels bra för de vuxna, de får uppfylla sina drömmar tillsammans med barnen. Men även de små, eller ungdomar, kan ha stor nytta av att få se lite olika platser. Att få uppleva hur andra lever, prova på nya maträtter och vistas i annorlunda klimat kan ge dig en bra start på livet. Men det kräver lite planering. Med en resevagn kommer du långt. Läs mer i Expressens intressanta artikel

En resevagn kan vara den bästa början. Se också till att packa ner sådana saker som barnen kan relatera till, i alla fall om de är lite äldre. En favoritbok, snuttefilten, ett par konservburkar med något som de vill äta, och så vidare. Med god planering kommer resan att bli en framgång. Vare sig du gör en stor, lång utflykt eller regelbundna mindre resor så kan barnen ha det minst lika kul som föräldrarna. 

Livet med den bästa utrustningen

En resevagn, hörlurar, köksmaskiner och mycket annat. Det finns flera bra produkter nu för tiden som verkligen kan göra livet lättare. Du kan hinna med fler saker i vardagen, äta sund mat utan att stå hela dagen i köket, njuta av livet och utnyttja pendlandet till att stärka dig själv. Om du väljer bra produkter så håller de längre, och du slipper byta ut dem i förtid. Expressen varnar för att du ska vara försiktig med hörlurarna utomhus. 

Det är alltid intressant att läsa om andras erfarenheter. Och det är precis vad du ska göra innan du köper något. Den bästa personen att utlåta sig om en resevagn, för att bara nämna ett exempel, är en förälder som provat på den med sitt barn. Det är klart att tekniska detaljer inte ska ignoreras, men praktiska råd brukar vara de bästa. 

Skaffa dig information innan köpet

Samma sak när du köper hörlurar eller annat. Läs om vad andra tycker, hur de klarar sig i olika tester och vad du kan förvänta dig. Med internet är det så enkelt att informera sig innan ett köp. Det du vill ha är den produkt som är bäst i test. För glöm aldrig att du förtjänar bra saker. Förutom att kvalitet är bäst i längden. 

Det är klart att du själv måste prova på en produkt. Den kanske inte lever upp till det du förväntade dig. Men vanligtvis så är det tvärtom när du skaffar dig information först. Det blir bättre än du hade föreställt dig. Du kan leva livet fullt ut med dina fantastiska produkter. 

Därför är det viktigt med tydlighet vid mögelsanering

Därför är det viktigt med tydlighet vid mögelsanering

Mögel är fastighetsägarens stora skräck. Det luktar illa och skapar en obehaglig stämning i hela huset. Svenskt klimat är dock relativt gynnsamt för att inte drabbas av mögel. Trots detta rapporterar fler och fler husägare om mögelproblem.

Mögelsanering är nödvändigt om du drabbats. I många länder där mögel är vanligt nöjer man sig många gånger med en ordentlig rengöring. I regel används blekmedel och liknande rengöringsprodukter. I regel är det dock mer lämpligt att ta in professionell hjälp. Du bör i vilket fall försöka avgöra vilken typ av mögel ditt hus har drabbats av. 

Vad är mögel och hur uppkommer det?

1588-2

 • Mögel är egentligen en svamp. En vanlig art är Svartmögel. Det har gjorts flera vetenskapliga studier om dess farlighet och varför det drabbar fastigheter. Forskarna har inte riktigt kunnat avgöra hur farligt det är. De vet dock med säkerhet att vissa typer kan orsaka cancer. Svartmögel är även extra farligt för människor med nedsatt immunförsvar
 • Mögel frodas i fuktiga miljöer. Svamparna angriper då material i huset, till exempel en vägg som är klädd med trä. Möglet har en tendens att kunna växa väldigt fort. Du måste därför få in ordentligt med luft i det angripna området av ditt hus. 
 • Studier i Sverige har även gjorts på människor som bott i bostäder med mögelproblem. Dessa studier har visat att möglet förstärkte allergibesvär och kunde angripa luftvägarna. Problemet ligger i att forskningen inte kan visa exakt hur möglet påverkar kroppen. Därav kan man inte med säkerhet exakt konstatera hur farligt det är.
 • Mögel skall dock aldrig förekomma i bostadsmiljöer. Fastighetsägare ska vidta åtgärder om deras fastighet har blivit utsatt.

Riktlinjer för sanering

Smålandsposten skriver i en artikel om tydlighet vid mögelsanering. Tyvärr finns det inga exakta riktlinjer för hur mycket mögel som ska tolereras. Det finns dock generella riktlinjer över hur du bör agera.

 • I ett första skede ska en fastighetsägare se till att samtliga rum har en god ventilation. Som vi redan har skrivit i den här artikeln är fukt en anledning till mögeltillväxt. Som hyresgäst kan du exempelvis påpeka att du inte upplever att ventilationen är tillräcklig. Du kan även hänvisa till de konsekvenser som detta kan leda till.
 • Saneringsarbetet ska genomföras av en professionell aktör. Denne ska kunna identifiera vilken typ av mögel det är frågan om, och agera därefter. Fastighetsägaren har sedan ett ansvar att se till att efterarbetet tar vid på ett korrekt sätt.
 • Fastighetsägaren måste bland annat se till så att möglet inte kommer tillbaka. Detta kan göras genom att utföra ytterligare saneringar efter att den första har ägt rum.
 • Underhåll av fastigheter ska ske kontinuerligt. Många äldre byggnader saknar öppen planlösning. Detta skapar en större risk för ventilationsproblem. 
 • Upsala Nya Tidning rapporterar i denna artikel om när en församling fick problem på grund av mögelsanering. Detta drabbade främst ett antal gamla byggnader. Ägarna hade dessutom slarvat med underhåll, vilket ledde till fuktproblem.

Hur tar jag bort mögel på egen hand?

1588-3

Har du ett mindre problem med mögel kan du försöka ta bort det på egen hand. Detta är dock inte något vi generellt sett rekommenderar att göra.

 • Vatten och någon av form av tvål är det enklaste husmorsknepet. Du kan använda detta enkla rengöringsmedel i ett första skede. Detta dödar dock inte svamparna, även om de kan ta bort svarta missfärgningar.
 • Blekmedel är också ett husmorstips som tar bort missfärgningarna. Blekmedel kan dock inte heller döda svampar som finns på väggen, såvida de inte är tal om kakel. I badrummet ska dock blekmedel ha en god effekt på svampbortagningen. Var dock försiktig när du använder blekmedel så att du inte får det på huden. 
 • Ammoniak kan också användas som rengöringsmedel. Det här ämnet har dock samma egenskaper som blekmedel vad gäller material. Ska du ta bort svampar i badrummet fungerar det i regel mycket bra.
 • Vinäger och ättika har en bättre kemisk effekt som hjälper dig att få bukt med svamparna. För rengöring med ättika bör du använda någon form av tjock svamp. Du ska verkligen kunna skrubba väggen med kraft.
 • Väteperoxid sägs vara en av de bästa svampdödarna. Det ska dock smetas ut på väggarna och verka under ett tiotal minuter innan du kan skrubba bort det. Om Väteperoxid är farligt för den mänskliga hälsan är inte helt säkert. Den har vissa egenskaper som kan vara farliga för människan. Den är dock skonsam mot miljön och den utsöndrar inte ämnen som tas upp och finns kvar i naturen efter användning.

Professionell hjälp 

Vi har redan varit inne på vikten av professionell hjälp. Detta kan även betraktas vara en långsiktig investering i din hälsa och i ditt boende.

 • En professionell sanerare kan ta hand om hela problemet. Du kan få råd och tips om hur du i framtiden förebygger liknande problem med mögel. Vi har redan pratat om vikten av ventilation och att inte ha fuktiga miljöer. Men hur kan du lösa detta på bästa sätt i just ditt hem?
 • En professionell sanerare har förmodligen sett hundratals hem med samma problematik. De kan då ge dig specifika tips för hur du kan optimera ditt hem. Du kan alltså få specifika svar som gör att du inte behöver vara orolig för att din ventilation är otillräcklig.
 • Möglets hälsorisker är till en viss del bevisade genom forskning. Men hur stor behöver svamptillväxten vara för att den ska vara farlig för just dig? Som vi tidigare har nämnt finns det inga nationella riktlinjer. En sanerare kan dock lugna dig med sin erfarenhet. Hen har med all sannolikhet sett massvis med exempel i sitt arbetsliv.
 • Äger du själv en fastighet? Då finns det ytterligare argument. Du vill med stor sannolikhet att dina hyresgäster ska trivas. Om du inte tar ett eventuellt mögelproblem på allvar kan det negativa ordet om din verksamhet spridas. Ingen människa bör leva i mögel, oavsett hur farligt det kan tänkas vara.
 • Finns det barn eller gamla i fastigheten? Då väger saneringen ännu tyngre. Barn och gamla har i regel nedsatt immunförsvar, med vissa undantag. Du vill dock definitivt inte chansa med statistiken när människors hälsa står på spel. 

Därför är det smart att träna i trappor  

1335-1

Att gå i trappor är en naturlig del av ditt dagliga liv. Såvida du inte är som majoriteten av befolkningen som kategoriskt väljer rulltrapporna eller hissen istället för att anstränga sig i trapphuset. Det många inte tänker på är att du därmed går miste om stora möjligheter till naturlig träning. Därför uppmuntrar din hälsocoach dig till att ta trappan istället.

Nu är det inte bara i vardagen som du kan ha nytta av trapporna. Många använder dem faktiskt som fokus för en medveten och målinriktad träning. Trappträning kan vara mycket effektiv och har också fördelen att vara gratis. Du kan göra dina övningar på semestern eller var som helst. För så gott som överallt finns det trappor av olika höjder och branthet.

Trappor som gör nytta

Nu är ju trapporna inte först och främst till för att du ska kunna träna. Det är bara en trevlig biverkning så att säga. Trappor är till för att forsla folk och varor från en våning till en annan. Det låter lite tråkigt men är en fantastisk möjlighet att göra en byggnad lite snyggare. Ordlista för trappor. Ta dig en titt och lär dig vad vangstycke och blocksteg betyder. Det kommer att göra det lättare att välja en bra trappa för ditt hem. Du kan skräddarsy den eller beställa en standardlösning. Allt för att transporten mellan nivåerna ska bli så estetiskt tilltalande som möjligt.

Det finns flera bra lösningar och du kan förändra ett rums utseende genom att byta ut trappan. Om du satsar lite extra på din trappa kan den gärna få bli fokus i hemmet. Utgå sedan från den när du inreder resten av huset. Eftersom det finns så många modeller och material att välja mellan så är det lättare att göra något som är personligt. Som du kan trivas med och som är praktiskt för din familj.

1335-2

Lära sig gå i trappor

Många tycker det är gulligt att se ett litet barn som lär sig gå i trapporna. De använder ofta hela kroppen och rullar liksom ner för trappstegen. Du kan aldrig lämna småbarn ensamma där det finns trappor eftersom det riskerar att göra sig illa. Hundvalpar och kattungar brukar också vilja ta sig upp och ner i trapporna. De är mer flexibla men minst lika roliga att iaktta.

Nu har tekniken kommit upp med robotar som kan göra det mesta. Också ta sig upp för en trappa. För att göra det hela ännu mer komplicerat är den programmerad att använda sina taktila referenser för att snabbt kunna upptäcka om det finns något hinder i vägen. IDG.se rapporterar här om roboten som går i trappor utan att se. Det är verkligen intressant att se hur trappor kan ge bra träning också för en robot.

Investera i trappor

Nu är som sagt trapporna så mycket mer än bara en koppling mellan två våningar. Genom att investera i snygga trappor kan du ge hela fastigheten ett nytt utseende. Redan när du kommer fram till en byggnad har du bildat dig en uppfattning, baserat på hur den ser ut. Med fina trappor kan du ge ett gott intryck. Detta är speciellt viktigt för verksamheter som hotell och butiker. Deras kunder förväntar sig ett visst välkomnande, och där spelar trappan en stor roll.

Ölandsbladet skriver i denna artikel om hur snygga trappor kan lyfta vilket hus som helst. Vid en renovering eller ombyggnad ska du därför ganska snabbt bestämma dig för vilka trappor det ska vara. Stilen kan variera, likaså materialet. Planering är viktigt eftersom modellen måste kunna få god plats. Det finns inget värre än smala och trånga trappor. Såvida de inte är historiska, som i Gamla stan, och en del av charmen.

1335-3

Ta dig tid för trapporna

I vissa städer vallfärdar folk för att se just trappor. Det är den stora attraktionen i vissa byggnader. På sina håll är trapporna gamla, men ändå ett under av design. Hur de kunde få det hela att fungera för så länge sedan är ett underverk. De använde också ofta vackra material, som har stått emot allt slitage och fortfarande är i gott skick.

På andra ställen har trappor skapats för att du ska kunna nå fram till en speciell plats. En del undrar varför någon skulle vilja klättra upp för mer än 1200 trappsteg i tropisk hetta. Men när du väl är där uppe och kan se utsikten känns det bättre. Det är inte bara trogna buddhister som vallfärdar till Tigertemplet i Thailand, utan det är ett populärt resmål även för turisterna.

Det är smart att träna i trapporna

Många lägger ner stora pengar på ett gymkort när de har gratis utrustning utanför ytterdörren. Bor du i en stad är det fullt av trappor av varierande längd. Många av dem befinner sig i trevliga omgivningar. Du kan därför få effektiv träning i intressanta miljöer. Det gör det också roligare eftersom du kan välja en ny trappa varje dag.

Att använda trapporna som träningsredskap innebär inte bara att springa upp för dem eller hoppa jämfota till nästa avsats. Det kan vara en del av det stora hela, men trappträning kan vara både rolig och effektiv för hela kroppen. Göteborgs-Posten rapporterar i den här artikeln om hur du tränar i trappor. Genom att följa ett program som tagits fram speciellt för trappor så kommer du att få ut mer av ditt motionspass.

Gå i trappor varje dag

Nu har de flesta kanske inte lust att använda trapporna för intensiv träning. Istället har många hakat på den växande trenden att lägga in motion i vardagen. Om du väljer trapporna istället för hissen kommer du ganska snart att känna av det.

Genom att vara medveten om hur du använder din kropp blir det lättare att leva ett sunt liv. Det är smart att gå i trappor, eller låta dem vara ditt redskap för träning. Du får bättre kondition och om du väger för mycket kommer du att gå ner i vikt. Du har alltså mycket att vinna på genom att gå i trappor varje dag.

Därför är det viktigt med bra murarbete på gamla byggnader

1196-1

En byggnad måste vara väl gjord för att klara av det svenska klimatet. Om den görs ordentligt, å andra sidan, kan den stå kvar i hundratals år. Många kyrkor, slott och andra större byggnader har sett mer eller mindre likadana ut sedan medeltiden. Men ibland kan det behövas ett ordentligt underhåll. Då gäller det att murarbetet blir väl gjort. Det är viktigt att respektera den gamla byggnaden och allt den står för.

Egentligen spelar det ingen roll om ett hus är gammalt eller nytt. Underhåll eller renovering har alltid som mål att bevara byggnaden. Ibland kanske du vill byta ut färgen på fasaden eller göra någon liten förbättring. Men allra mest handlar det om att ta hand om vad som redan finns. Ju äldre den är desto viktigare. Historia och kultur har alltid gått hand i hand, och är byggstenarna till dagens samhälle.

Moderna byggnader som står emot det mesta

Nu är det inte alltid bra att låta gamla hus stå kvar som de är. För att kunna bo i dem kan det behövas lite extra omsorg och vissa förändringar. Det är klart att kulturbyggnader kan vara intressanta och vissa måste absolut lämnas i orört stånd. Eller bara renoveras försiktigt så att de inte faller ihop. Men andra gamla byggnader är fortfarande lämpliga som bostäder. I alla fall om du moderniserar dem en smula. Smart tilläggsisolering ser till att byggnaden är skyddad ordentligt mot kallt väder. Det här är inget större ingrepp och behöver inte ens påverka hur huset ser ut. Men utan bra isolering skulle det vara svårt för en vanlig familj att bo i den fina gamla byggnaden.

Andra tar ett riktigt gammalt hus och renoverar det med omsorg och kärlek. De återanvänder så mycket av det ursprungliga materialet som de kan. När det fattas söker de runt i bygden för att hitta något som är lika gammalt för att lappa. Men sedan är det kanske möjligt att bygga ett helt nytt hus vid sidan av. Ett hus som matchar den gamla byggnaden utanpå, men som inuti har allt det senaste som du kan behöva. BBM Fasad har professionella murare i Stockholm som ger dig det fina resultat du söker.

1196-2

Bra murare sökes

Ett gediget hantverk ger dig alltid jobb. Att vara murare till yrket är ofta varierande och intressant. För en dag kanske du håller på och renoverar ett gammalt hus. Medan nästa projekt kan innebära ett nybygge. För att inte tala om renoveringar och liknande som kommer där emellan. En del lär sig att mura genom att jobba som lärlingar, medan andra helst lägger en utbildning i botten. Att lära genom att jobba tillsammans med erfarna murare är alltid bra, och är alltid nödvändigt.

När du väl är murare finns det många möjligheter för att specialisera sig. Du kan eventuellt starta eget, gärna inom någon avdelning där konkurrensen inte är lika stor. Många väljer dock att fortsätta på den firma där de gjort sin lärlingstid. Speciellt om det är ett familjeföretag där de följer i någons fotspår. 24kalmar.se skriver i denna artikel om hur man kan tävla i SM i murning. Det kan vara riktigt roligt och ett tillfälle att visa vad du går för.

Varsam renovering av gamla byggnader

För många murare känns det som ett privilegium att jobba med gamla fina hus. Det tar ofta tid eftersom du måste vara försiktig. Dels för att inte förstöra de gamla stenarna, även om de stått emot tidens tand. Men också för att bevara utseendet och den stil huset är byggt i. Det handlar om respekt för historien och dess kvarlevor. Så går en spännande murning av en gammal byggnad till. Läs mer i denna artikel i Norrköpings Tidningar.

Naturligtvis tar dessa murningsuppdrag flera år att fullfölja. Det gäller att tänka på varje sten nästan. Men resultatet kan vara helt fantastiskt. När du ser en gammal byggnad som kärleksfullt omhändertas så kommer hela dess charm fram. Det är klart att det kan vara intressant med gamla ruiner eller förfallna hus. Historia är alltid något du har nytta av. Men om byggnaden har återställts till sitt ursprungliga skick så är det ännu bättre. Trots att du vet att någon har arbetat på den i modern tid så kan du lita på att det du ser är vad någon såg för så många hundra år sedan. Tidningen Byggvärlden rapporterar i en artikel om passion för murning.

1196-3

Murare- ett intressant jobb

Det är ett privilegium för vissa murare att få jobba på gamla byggnader. Att sakta men säkert föra dem tillbaka till livet. De trivs med känslan av att vara en del av något speciellt. Men det kan också ge stor tillfredsställande att kunna fixa en inte lika gammal byggnad. Kanske någons hem som måste åtgärdas.

Som med många andra hantverk så handlar murning om att både skapa och reparera. Det är kanske inte alltid så lätt att få göra något på precis det sätt du själv skulle önska. Men ibland får även muraren mer eller mindre fria tyglar. De kan komma med förslag. Kanske jobba i nära kontakt med arkitekten, både inomhus och ute på fasaden. En murare som har specialiserat sig kan snabbt bli känd och få ännu fler intressanta uppdrag.

Stor variation med gamla byggnader

Precis som i dagens samhälle så ser många av de gamla byggnaderna inte likadana ut. Ibland är det stora sjok av mur som måste renoveras medan andra behöver mer delikata fingrar för att fixa detaljerna. En del kan även bero vilken tidsepok de kommer från. Du kan ju se bara genom att titta på en byggnad hur gammal den är. Många av husen i Stockholm, till exempel, har olika fönsterdekorationer och kurvor som visar exakt från vilket årtionde de härstammar.

Det samma gäller ännu äldre byggnader. Alla tider hade sina egna trender, precis som det är nu för tiden. Det är ju också detta som kan göra det så intressant att jobba med gamla byggnader. Samtidigt så kräver det en del av den murare som får uppdraget. Du måste respektera det gamla medan du lägger något nytt på det. En process som är nödvändig och kan ge härliga resultat. Men som samtidigt kräver skicklighet och intresse.

Det är viktigt med bra murarbete på gamla byggnader så att de inte faller ihop. De måste bevaras för kommande generationer. Samtidigt är det viktigt med bra murarbete för att de ska se likadana ut före som efter. Det är inte fråga om någon godtycklig lappning eller renovering. Den ska göras med precision och eftertanke. För då kan alla verkligen njuta av dessa gamla byggnader. Vissa av vilka har funnits i flera generationer.