Därför är det viktigt med bra murarbete på gamla byggnader

1196-1

En byggnad måste vara väl gjord för att klara av det svenska klimatet. Om den görs ordentligt, å andra sidan, kan den stå kvar i hundratals år. Många kyrkor, slott och andra större byggnader har sett mer eller mindre likadana ut sedan medeltiden. Men ibland kan det behövas ett ordentligt underhåll. Då gäller det att murarbetet blir väl gjort. Det är viktigt att respektera den gamla byggnaden och allt den står för.

Egentligen spelar det ingen roll om ett hus är gammalt eller nytt. Underhåll eller renovering har alltid som mål att bevara byggnaden. Ibland kanske du vill byta ut färgen på fasaden eller göra någon liten förbättring. Men allra mest handlar det om att ta hand om vad som redan finns. Ju äldre den är desto viktigare. Historia och kultur har alltid gått hand i hand, och är byggstenarna till dagens samhälle.

Moderna byggnader som står emot det mesta

Nu är det inte alltid bra att låta gamla hus stå kvar som de är. För att kunna bo i dem kan det behövas lite extra omsorg och vissa förändringar. Det är klart att kulturbyggnader kan vara intressanta och vissa måste absolut lämnas i orört stånd. Eller bara renoveras försiktigt så att de inte faller ihop. Men andra gamla byggnader är fortfarande lämpliga som bostäder. I alla fall om du moderniserar dem en smula. Smart tilläggsisolering ser till att byggnaden är skyddad ordentligt mot kallt väder. Det här är inget större ingrepp och behöver inte ens påverka hur huset ser ut. Men utan bra isolering skulle det vara svårt för en vanlig familj att bo i den fina gamla byggnaden.

Andra tar ett riktigt gammalt hus och renoverar det med omsorg och kärlek. De återanvänder så mycket av det ursprungliga materialet som de kan. När det fattas söker de runt i bygden för att hitta något som är lika gammalt för att lappa. Men sedan är det kanske möjligt att bygga ett helt nytt hus vid sidan av. Ett hus som matchar den gamla byggnaden utanpå, men som inuti har allt det senaste som du kan behöva. BBM Fasad har professionella murare i Stockholm som ger dig det fina resultat du söker.

1196-2

Bra murare sökes

Ett gediget hantverk ger dig alltid jobb. Att vara murare till yrket är ofta varierande och intressant. För en dag kanske du håller på och renoverar ett gammalt hus. Medan nästa projekt kan innebära ett nybygge. För att inte tala om renoveringar och liknande som kommer där emellan. En del lär sig att mura genom att jobba som lärlingar, medan andra helst lägger en utbildning i botten. Att lära genom att jobba tillsammans med erfarna murare är alltid bra, och är alltid nödvändigt.

När du väl är murare finns det många möjligheter för att specialisera sig. Du kan eventuellt starta eget, gärna inom någon avdelning där konkurrensen inte är lika stor. Många väljer dock att fortsätta på den firma där de gjort sin lärlingstid. Speciellt om det är ett familjeföretag där de följer i någons fotspår. 24kalmar.se skriver i denna artikel om hur man kan tävla i SM i murning. Det kan vara riktigt roligt och ett tillfälle att visa vad du går för.

Varsam renovering av gamla byggnader

För många murare känns det som ett privilegium att jobba med gamla fina hus. Det tar ofta tid eftersom du måste vara försiktig. Dels för att inte förstöra de gamla stenarna, även om de stått emot tidens tand. Men också för att bevara utseendet och den stil huset är byggt i. Det handlar om respekt för historien och dess kvarlevor. Så går en spännande murning av en gammal byggnad till. Läs mer i denna artikel i Norrköpings Tidningar.

Naturligtvis tar dessa murningsuppdrag flera år att fullfölja. Det gäller att tänka på varje sten nästan. Men resultatet kan vara helt fantastiskt. När du ser en gammal byggnad som kärleksfullt omhändertas så kommer hela dess charm fram. Det är klart att det kan vara intressant med gamla ruiner eller förfallna hus. Historia är alltid något du har nytta av. Men om byggnaden har återställts till sitt ursprungliga skick så är det ännu bättre. Trots att du vet att någon har arbetat på den i modern tid så kan du lita på att det du ser är vad någon såg för så många hundra år sedan. Tidningen Byggvärlden rapporterar i en artikel om passion för murning.

1196-3

Murare- ett intressant jobb

Det är ett privilegium för vissa murare att få jobba på gamla byggnader. Att sakta men säkert föra dem tillbaka till livet. De trivs med känslan av att vara en del av något speciellt. Men det kan också ge stor tillfredsställande att kunna fixa en inte lika gammal byggnad. Kanske någons hem som måste åtgärdas.

Som med många andra hantverk så handlar murning om att både skapa och reparera. Det är kanske inte alltid så lätt att få göra något på precis det sätt du själv skulle önska. Men ibland får även muraren mer eller mindre fria tyglar. De kan komma med förslag. Kanske jobba i nära kontakt med arkitekten, både inomhus och ute på fasaden. En murare som har specialiserat sig kan snabbt bli känd och få ännu fler intressanta uppdrag.

Stor variation med gamla byggnader

Precis som i dagens samhälle så ser många av de gamla byggnaderna inte likadana ut. Ibland är det stora sjok av mur som måste renoveras medan andra behöver mer delikata fingrar för att fixa detaljerna. En del kan även bero vilken tidsepok de kommer från. Du kan ju se bara genom att titta på en byggnad hur gammal den är. Många av husen i Stockholm, till exempel, har olika fönsterdekorationer och kurvor som visar exakt från vilket årtionde de härstammar.

Det samma gäller ännu äldre byggnader. Alla tider hade sina egna trender, precis som det är nu för tiden. Det är ju också detta som kan göra det så intressant att jobba med gamla byggnader. Samtidigt så kräver det en del av den murare som får uppdraget. Du måste respektera det gamla medan du lägger något nytt på det. En process som är nödvändig och kan ge härliga resultat. Men som samtidigt kräver skicklighet och intresse.

Det är viktigt med bra murarbete på gamla byggnader så att de inte faller ihop. De måste bevaras för kommande generationer. Samtidigt är det viktigt med bra murarbete för att de ska se likadana ut före som efter. Det är inte fråga om någon godtycklig lappning eller renovering. Den ska göras med precision och eftertanke. För då kan alla verkligen njuta av dessa gamla byggnader. Vissa av vilka har funnits i flera generationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *