Inred uterummet för middagar på vintern

Den inglasade altanen eller uterummet är ofta en näst intill död plats på vintern. Möblerna tas in eller göms under presenningar för att inte snön ska förstöra dem för mycket. Möjligtvis används uterummet till förvaring och inte mer. Men det behöver inte vara så. De som åker skidor har inte några problem att sätta sig vid spåret och fika sin matsäck. Om de kan sitta ute och äta – varför kan man inte göra det hemma?

Inred uterummet med rejäla stolar och möjlighet att lägga ut renfällar för att värma på stolarna. Ha skoteroveraller att låna ut samt rejäla mössor. Det är fullt möjligt att få det lika mysigt i ett uterum på vintern som på sommaren. Det handlar bara om att klä sig ordentlig och bjuda på rätt mat.

För maten och drycken är ett kapitel för sig.

Drycken måste serveras varm och hållas varm under hela måltiden. Då är en muggtermos en bra lösning. En större kopp helt enkelt som är lika värmehållande som en termos. Muggtermosen dricks direkt ur vilket gör att man inte behöver hälla upp vätskan i en mugg. Just när man häller upp något faller temperaturen snabbt i innehållet.

Det finns riktigt eleganta modeller av muggtermosar vilket gör att man lätt kan servera en finmiddag trots att väderleken säger att man egentligen borde vara inne.

Bredvid muggtermosen placeras mattermosen innehållandes dagens meny. För det handlar om att behålla värmen både på mat och dryck. Det går ju inte att ställa ut en kastrull som maten svalnar i. All mat måste därför serveras i mattermosar.  En mattermos på varje plats gör att man inte behöver sleva ur maten ur kastrullen utan lätt kan serveras varm och därefter hållas varm.

Om de större modellerna väljs på dessa mattermosar finns även möjligheten att garnera och göra snyggt, dvs lägga upp maten på ett snyggt sätt.

Så låt inte kung Bore sätta stopp för middagarna ute. Låt inte inspirationen dö ut på vintern. Uterummet är ett rum att användas året runt. Det är bara bättre kläder som behövs och några termsosar.