Städning betydligt mindre intressant än inredning

Städning betydligt mindre intressant än inredning

I USA är det mycket stort att anlita inredningsproffs när man köpt ett hus eller lägenhet. Det är ett sätt att direkt sätta standarden på vilken atmosfär och känsla som ska finnas och som man sedan direkt känner när man kliver in i huset. Men även om det blir mycket snyggt så kostar det därefter. Kanske är det orsaken till att så få svenskar anlitar inredare när de ska ordna till den nya lyan. Eller så beror det på att intresset är så stort för inredning att de flesta vill klara det själv.

Oavsett om man inreder själv eller låter någon annan göra det så gäller det även att behålla det fint även om dammråttor och kalkränder gör allt för att sabotera. Att i detta fall anlita ett företag för städhjälp är betydligt vanligare i Sverige. Det kan vara av exakt samma orsaker som varför inte hemstyling är så stort. Det är nämligen billigt och få har intresse av det.

För det första är hemstädning en hushållsnära tjänst vilket gör att man kan få RUT-avdrag för detta. Med andra ord får städföretaget full betalning men privatpersonen som köpt städhjälp behöver bara betala halva priset. En klar fördel till att anlita städhjälp vilket också visat sig vara en stark framgångsfaktor för hela städbranschen.

Den andra faktorn som spelar in är intresset. Att vara intresserad av inredning är det många som är. Inredningsprogram går på TV och det finns en rad olika tidningar inom detta tema att välja mellan. Men hur är det med städning? Det har knappast varit ett enda tv-program genom åren om detta. I alla fall inte vanlig privatstädning. De gånger det har varit något inom detta tema har det varit extrema varianter som t.ex. programserien Rent Hus där programledarna besökte hem som närmare skulle kunna kallas för misär. Att hitta tidningar om städning är också mycket svårt.

Det speglar självklart intresset för det hela vilket är närmare noll. Då är det betydligt trevligare att beställa städhjälp och använda RUT-avdraget för att få fint hemma. Detta till en relativt liten penning och utan att behöva lägga ner en enda minut själv.