Badrumsrenovering – ett praktiskt exempel

En väl genomförd badrumsrenovering ska kännetecknas av kvalité, kompetens och funktionalitet. Design och val av material ska på ett fiffigt vis kunna kombineras med det praktiska och funktionella bitarna i badrummet. Detta är naturligtvis inte helt enkelt att uppnå om man inte är expert på badrumsrenovering, men även då så kan det vara en utmaning. Det som idag kännetecknar en professionell och erfaren byggfirma är att de kan uppfylla ovanstående krav utan problem, och sen givetvis att de är behöriga för våtrumsarbeten.

En sådan byggfirma är Diproc som fick i uppdrag att renovera ett badrum av modell större i Åkersberga, Stockholm. Att lyckas med funktionalitet samtidigt som man tänker på material och färger är svårt, men tack vare skickliga hantverkare hos ovanstående byggfirma så blev slutresultatet helt perfekt. Ett vackert och modernt badrum som samtidigt är praktiskt – en välplanerad känsla helt enkelt.

Badrumsrenoveringen startade som vanligt med att samtliga golv och ytor som man vill värna om täcktes in med plast. På så sätt försäkrar man sig om att det inte blir några skador eller fläckar på exempelvis parketten under tiden som renoveringen pågår. Ofta är det nämligen mycket spring och transport av material eller verktyg, och då är det alltid bra att skydda omgivningarna. När detta väl var utfört så var det dags att riva det gamla badrummet, och med Diprocs kompetens så gick rivningsarbetet på mindre än en dag. Handfat tillsammans med toalettstol plockades bort ur badrummet för att sedan efterföljas av den övriga inredningen. När man renoverar ett badrum är det nämligen viktigt att man inte skadar avlopp eller viktiga ledningar under tiden som man river det ursprungliga, men genom erfarenhet och expertis är det inga problem.

Väggarna och taket byggdes sedan upp igen i badrummet. På det förstnämnda (väggarna) så monterades det våtrumsskivor samt fuktspärr. På så sätt undviker man att vatten, kondens eller fukt tränger ned genom kakel eller klinkers och råkar orsaka någon form av skada. Det är ett vanligt problem att till exempel mögel råkar bildas om man inte har en fuktspärr inmonterad. För att säkerhetsställa att inget vatten lyckas ta sig igenom fuktspärren så sattes manschetter runt rören och fiberremsor i hörnen. Då undviker man också risken att vatten tar sig igenom kring skarvarna för till exempel rör eller i hörnen av badrummet. Att skydda badrummet från fuktskador är A och O, men för Diproc var det också en självklarhet.

Efter att arbetet med fuktspärr och skydd var klart så målades sedan insidan av fönster samt tak med en våtrumsfärg. Proceduren upprepades sedan en gång till för att sedan gå över till en ny slits för ventilationen. Rörmokaren ordnade sedan med byte och flytt av golvbrunn samt nya dolda vattenrör till duschblandare, handfat och toalett. Elektrikern ägnade sig sedan åt att installera el till att de komponenter som badrummet skulle innehålla i form av belysning, värme etc. När detta sedan var klart så sattes det slutligen en beige kakel och grå klinkers i badrummet.

Ovanstående badrumsrenovering är ett praktexempel på hur en professionell och väl planerad renovering ska genomföras. Naturligtvis innefattade arbetet med badrummet andra moment och detaljer såsom speglar, handfat, byggstäd m.m. Men som du säkert förstår att döma av texten så är inte en badrumsrenovering helt enkel, kanske inte ens för en byggfirma. Så välj din hantverkare med eftertänksamhet och omsorg – det blir säkrast så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *