Därför är vindflöjlar populära bland kunderna

562-6-1-vindflojel-dekoration-tak

Hantverk av olika slag är populärt runt om i landet. Dels att själv syssla med det. Många smider, stickar eller syr, lagar mat och snickrar. Det är en hobby för de flesta, något de gör för sin egen tillfredsställelse. Ofta blir det fina presenter till familj och vänner, men inte mycket mer än det. Ibland kan det dock öppna sig tillfällen för att sälja dina alster. Vissa har till och med kommit igång med ett eget företag med sitt hantverk.

Men det är inte alla som vill skapa själva. De föredrar att köpa hemgjorda skatter, och är nöjda med det. Många gånger så köper du ju också sådant som du själv inte klarar av att göra. Den som smider vindflöjlar kanske inte kan virka, och så vidare. Det intressanta är i alla fall hur svenska folket fortsätter att uppskatta handgjorda saker. Trots att samhället är elektroniskt och datoriserat så är fortfarande ett gott hantverk något alldeles speciellt.

Smycka ditt hem med praktiska saker

Det är mycket som behövs för att hem ska fungera, och här har du ett val. Dels kan du välja vanliga saker som fungerar väl, och en del tycker det är fint. Men du kan också ha lite snyggare saker, och välja noga för att hitta fram till det som passar din personliga smak. En smart eldrist ger dig en bättre brasa och en mysigare stämning. Ofta är det just mysfaktorn som gör att du skaffar en sak. Något som lyfter hemmets atmosfär en grad eller två.

En del inredningsarkitekter och filosofer menar att du bara ska ha saker i hemmet som antingen är till nytta eller som är vackra. Andra menar att du med fördel kan kombinera dessa två. Bara för att något är användbart eller nödvändigt så måste det inte vara tråkigt. Traditionellt så har både möbler och andra inredningsdetaljer utsmyckats ganska ordentligt. En vacker vindflöjel i smide passar bra i många olika miljöer.

Dekorera ditt tak

Just vindflöjlar är något som funnits i flera hundra år, till och med tusentals år. Du kan se den äldsta vindflöjeln i form av en tupp på ett museum i Italien, den är från 800-talet. Och de flesta är överens om att det mest handlar om en dekoration. Det är klart att den har ett syfte, du kan se åt vilket håll vinden blåser. Men först och främst är det tänkt som en prydnad för huset. Helsingborgs Dagblad skriver här att vindflöjlar är populära bland kunder.

För många är det en välkommen syn när de närmar sig huset och ser vindflöjeln. Idag finns det flera snygga varianter att välja mellan. Ett antal smeder har tagit sig an utmaningen och kommit upp med olika modeller. Det ger en hemtrevlig känsla till huset. Speciellt om du väljer en lite mer unik form som gör att ditt hus står ut i grannskapet. En del säger att det får hemmet att se komplett ut.

Stacks of tiles on house roof

Viktigt med vindflöjlar

Kanske är det för att de funnits så länge, men vindflöjlar verkar ligga svenska folket varmt om hjärtat. I vissa delar av landet blåser det så gott som hela tiden och du kan både se och höra dekorationerna som rör på sig. en del är landmärken, speciellt de som sitter på kyrkor. För med sina höga tak kan du se en kyrkas vindflöjel från flera kilometers håll ibland. De äldre byggnaderna ligger också gärna lite högre upp, så det blir extra stiligt. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur det är svårt att stjäla vindflöjlar.

Inte bara kyrkor och privata hem kan dekorera sina tak med en vindflöjel. Offentliga byggnader kan med fördel välja en variant som passar in. Du kan lätt beställa en unik modell, kanske låta olika smeder få komma med förslag. Det kommer att bli ett trevligt inslag i samhället och ett sätt att hålla gamla traditioner vid liv. Efter alla dessa hundratals av år har vindflöjlarna fått sig ett uppsving och allt fler vill ha dem igen. Sveriges Radio rapporterar i ett inslag om en försvunnen vindflöjel.

Unika skapelser och reklam

Om du börjar se dig omkring i vissa byggnader så lägger du märke till alla fina vindflöjlar. En gård med stall kanske har en häst på sin, så du direkt förstår vad som sker där. När du ser en bil på taket så är det troligt att det ligger ett garage eller bilförsäljning där under. Men det kan också vara ett djur, som en fisk eller hund, något som ligger husägaren varmt om hjärtat. En del skriver årtalet när byggnaden restes. Detta är inte bara för gamla historiska hus, utan kan vara lika roligt om det är ditt eget första hem. 1865 eller 2015 kan se lika fint ut när det är gjort av smidesjärn.

En del vindflöjlar är verkligen ett konstverk. De kan vara målade, till exempel, för att riktigt få fram bildens mening. Varför inte ha en illröd Chevrolet på taket? Eller en gul grävskopa? Vissa av dessa flöjlar kan användas som roliga presenter, som när någon går i pension. Andra är vackert smidda, och kommer bäst till sin rätt med en ljus himmel bakom sig. En älg, höna, räv, motorcykel- till och med ett par fiskare i sin båt kan bli en vacker vindflöjel.

Roofs of houses and trees on fields in Yorkshire Dales, Yorkshire, England

Vikten av vindflöjlar

Även om de flesta använder dem som dekoration så kan vindflöjlar vara ett trevligt sätt att följa vädret på. Det finns flera roliga citat om hur dagens ungdom måste ha TV och internet för att kunna förutspå vädret. Medan den äldre generationen bara tittade ut genom fönstret- eller upp på taket. Om du monterar den rätt och håller reda på vart norr pekar så kan du ha mycket roligt med din vindflöjel. En del för en liten loggbok, allt baserat på åt vilket håll tuppens näbb pekar.

Eftersom en vindflöjel följer vindens riktning så exakt har den ofta använts för att beskriva en person som påverkas av andra. Någon som inte har en stark karaktär och står upp för sina egna åsikter. Och detta beskriver nog ganska väl denna lilla dekoration. Den är inte tänkt att stå emot vädrets makter utan istället vara en efterföljare. Det är hela dess syfte.

Det kan vara roligt att kombinera modern teknologi med antika metoder. Du ser på TV hur vädret kommer att vara den kommande veckan. Jämför sedan den prognosen med vad din vindflöjel visar. Sätt upp en vattenmätare och se hur många millimeter regn som faller. Allt detta kan du sedan föra in i din journal och jämföra med hur det var förra året. En liten hobby som kan vara ganska trevlig efter ett tag när du har flera observationer.

De så populära vindflöjlarna

Det verkar finnas flera anledningar till att folk tycker om vindflöjlar. En del är sentimentala, de kommer ihåg sin barndoms hustak. Andra tycker helt enkelt det är snyggt och hemtrevligt. En del sätter gärna upp en modell som föreställer något de har kärt, som en bil eller hund. Vissa vill veta vart vinden blåser men för de flesta är det egentligen bara en extra bonus. Det är i alla fall ganska trevligt att se allt fler fina vindflöjlar runt om i bygderna. Det är ett vackert hantverk som gärna får växa till sig ytterligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *