Oregano lyfter matlagningen där hemma 

Herbs on wooden background - studio shot

Att laga mat med örter är roligt, speciellt när du får tag på en bra kvalitet. De kan påverka och förändra smaken totalt på gamla hederliga recept. Du kan leka med dem, låta dem leda dig till nya kulinariska höjder. Eller så håller du dig till sådant du kan och tycker om. En av de mest populära kryddörterna är oregano.

Just oregano kan användas till så mycket mer än bara pizza. Den har en ganska stark smak, så använd den med måtta i början. När du vant dig vid hur den reagerar med olika matvaror kan du säkert ösa på lite extra, för att få till en riktig oregano explosion. Men ofta så är det balansen mellan olika smaker som ger det där lilla extra.

Oregano bra till mycket

Som så många andra växter och örter så kan oregano också vara bra för andra saker. Många åkommor och problem kan botas med hjälp av örter. När du väljer återförsäljare ska du dock vara noga med att få ekologiska produkter. De är bättre för din hälsa, och det är ju därför du använder dem. Vild oregano olja är nyttigt och dessutom kul att laga mat med. Det finns många härliga recept där ett par droppar olja kan göra skillnad.

Ibland kan oljorna vara bättre för vissa situationer än själva örten. De pressar ut alla de goda egenskaperna som sedan koncentreras i oljan. Det är inte ovanligt att blanda ut den med andra fina oljor som binder ihop det hela till en ordentlig blandning. Den är också lättare att använda, speciellt om det handlar om utvärtes problem. Motverka candida med oreganoolja och må bättre än någonsin förut.

Örten som botar det mesta

Oregano är gott att ha i maten, men den har också använts i olika experiment. Orsaken till detta är att den traditionellt har använts inom sjukvården. Och eftersom många av de gamla huskurerna har någon sanning i sig så har forskarna velat prova även oregano. Framför allt har den visat sig vara alldeles utmärkt för hudutslag, tack vare sina antibakteriella egenskaper. Oregano är en hälsosam produkt. Läs mer på den här sidan i Expressen.

Återigen så förundras många över hur en liten ört kan fungera bättre än till och med antibiotika. Men naturen har alltid haft en fantastisk förmåga att hela och läka, det gäller bara att känna till vad som ska användas och hur. Ofta kan du få goda tips när du köper produkten, speciellt om du väljer en bra butik.

Må bättre med oregano i matlagningen

Men oregano kan också vara till hjälp som krydda. Inte bara för smaken, men också för att ge kroppen det där lilla extra. Många använder den dock främst som smaksättare. Men när du satsar på din hälsa så är det lättare att äta rätt när det smakar gott. Aftonbladet skriver i den här artikeln om hur du kan bli mer hälsosam med oregano.

Att äta broccoli är bra för kroppen, men det är inte alla som tycker om det. Om du då kokar och pressar ut den på en pizza, tillsammans med lite tomatsås och oregano, så blir det genast en annan sak. Oregano kan också användas för att ge en liten extra kick till soppor. Både sommar och vinter kan soppa vara ett sätt att få i sig tillräckligt med grönsaker och näringsämnen. Allra sist strör du över lite torkad oregano, det kommer garanterat att bli en favorit.

Dried thyme on wooden spoon

Din alldeles egen lilla kryddträdgård

En del tycker allra bäst om torkade kryddor, medan andra föredrar dem när de är i oljeform. Sedan finns det färska alternativ som kan ge en helt annan smakupplevelse. Vad som blivit riktigt populärt är att ha en liten kryddträdgård. Den behöver inte alls ta så stor plats men kan föra din matlagning till en ny nivå. Du kan lätt plantera dem i små krukor som hänger på en vägg. Förutom att ge smak till maten så blir hela rummet trevligare med växter som ger dig syre.

Oregano är alltså bra mycket mer än bara en pizza krydda. Den kan användas till det mesta, det allra bästa är om du prövar dig fram. Om du inte tycker att den passar så bra i en maträtt kanske du kan pröva på en annan krydda nästa gång. Salvia, basilika, koriander, persilja- alla dessa örter har sina goda egenskaper och smaker. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur oregano kan lyfta maten till en ny nivå.

Använd oregano varje dag

Till att börja med odlades oregano i klosterträdgårdarna, som en medicinsk ört. Det är alltså ingen nyhet att den kan användas för både det ena och det andra. Bland annat så stimulerar den gallblåsan att producera mer galla, vilket kan vara till nytta för den som har stenar där. Att den är bra för olika svampinfektioner har redan nämnts, och här är det kanske främst oljan som används.

Oregano har också visat sig vara slemlösande och kan därför med fördel användas för att bota halsinfektioner. Drick den gärna som ett te’, där bladen får ligga och dra i varmt vatten en stund. Tillsammans med honung och citron kommer det att bli en dundermedicin. Den har även lugnande egenskaper och kan hjälpa vid stress eller huvudvärk. Lite av en dundermedicin som fungerar på det mesta.

212-6-3-laga-mat-med-orter-oregano

En sund livsstil med god mat

Allt fler väljer att leva sunt och verkligen satsa på sina kroppar. Det är motion och detox som gäller, för att inte tala om olika tillskott. Detta är en positiv utveckling och något att bygga på. Samtidigt så har intresset för att laga mat ökat, kanske på grund av alla roliga program som går på TV. Men det är när du kombinerar dessa två som du verkligen hittar en vinnare.

Oregano kan lyfta din matlagning till nya höjder. Du kan njuta av flera goda recept där oregano har en större eller mindre del. Där den är huvudpersonen och där du bara ska ha en liten suck av oregano smak. Gärna tillsammans med andra örter, eller i kombination med nya och fräscha sorters grönsaker.

Samtidigt så har du alla de hälsofördelar som oregano ger. En del försvinner när du lagar mat men inte allt. Sedan finns det alla de rätter där kryddorna blandas in på slutet, de ska inte kokas eller stekas tillsammans med resten av maten. Poängen är att du kan få hjälp med infektioner, luftrörsproblem, huvudvärk, virus och antiseptiska problem. Den är rik på antioxidanter som ju hjälper mot det mesta. Med andra ord så är oregano helt klart något alla borde ha hemma i köket. Det kommer att göra matlagningen roligare och kroppen sundare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *