Enkla tips hur du inreder ett Attefallshus på 25 kvm 

Man Choosing Paint Color

Den nya lagen gör det möjligt att bygga flera små hus på tomten utan att fråga om bygglov. Det har öppnat oanade möjligheter för villaägare. Dels kan du nu ha en ordentlig bod för alla dina redskap och verktyg. Men det går också att bo eller utnyttja huset på andra sätt. Möjligheterna är oändliga, speciellt om du vet hur du ska inreda.

Byggnaderna har fått sina namn efter de ministrar som fått igenom lagen. Friggebod och Attefallshus har blivit hushållsnamn, något som alla känner till. Det mindre huset får inte vara större än 15 kvadratmeter, men du kan ha flera stycken på tomten. Bara den totala ytan inte överstiger gränsen. Attefallshuset däremot kan vara hela 25 kvadratmeter stort med en höjd på fyra meter. Här har du alltså stora chanser att göra något alldeles speciellt.

Bygga själv eller köpa färdigt?

Ett litet hus på 25 kvadrat är inte så svårt att slå upp på en helg, i alla fall om du har lite hjälp. Men om du verkligen vill utnyttja ditt hus till något speciellt så kan det löna sig att köpa färdigt. Plus att det är många som hellre använder sin semester till att vila. Det finns flera fantastiska modeller att välja mellan som verkligen utnyttjar den yta du har till ditt förfogande. Sedan är det upp till dig att inreda det så att det känns skönt och ombonat. Du kan gå hit för att ta reda pris för ett Attefallshus från Sommarnöjen.

Vissa hus har loft där du antingen kan lägga sängen eller använda det till förvaring. Du kan också lägga till en veranda, vilket gör huset ännu större. Med bra fönster och isolering kan ett Attefallshus med fördel användas året om. Det är naturligtvis ett litet hus men ändå så pass stort att det är praktiskt till mycket. Många använder det som gäststuga eller hemmakontor. Det kan också passa bra för vuxna barn som vill bo mer självständigt medan de studerar eller söker jobb. En del utlandssvenskar tycker om att ha eget boende de veckor eller månader som de kommer hem på besök. Då kan ett Attefallshus vara lösningen.

241-6-2-inredningstips-litet-hus-attefall

Tips för inredningen

Rent allmänt så gäller det att utnyttja de ytor du har till ditt förfogande. Ett sätt kan vara genom att låta saker ha dubbel användning. En soffa, till exempel, kan lätt förvandlas till en säng. Eller så har du sovalkov där sängen kan öppnas och sluka många saker under madrassen. Sätt upp hyllor långt upp på väggarna och utnyttja små smala utrymmen för förvaring. Naturligtvis så får du inte plats med lika många saker som i ett vanligt hem. Men det är ju inte riktigt meningen heller. Expressen tipsar här om hur du bäst inreder ett Attefallshus.

Något annat som vanligtvis rekommenderas är ljusa färger. Det måste inte vara vitt, en del upplever det som lite sterilt. Men låt ljus och värme komma in i huset. Stora fönster kan hjälpa till med att ge huset en luftig känsla. Med snillrika lösningar för rullgardiner eller persienner så kan du lätt stänga ute sommarsolen ifall det blir allt för ljust. Men övriga månader så brukar det behövas så mycket naturligt ljus som möjligt.

Snygga och praktiska hus

Du kan naturligtvis bygga ett enkelt litet hus, en fyrkant som du använder till att lagra allt sådant som kan bli förstört utomhus. Eller som du inte vill ska bli stulet. Men annars så kan du alltså göra ditt hem större med ett Attefallshus. En ide’ kan vara att ställa det i anslutning till verandan eller uteplatsen. Om det regnar så kan alla gå in där, festen måste inte ställas in för lite dåligt väder. Du kanske kan mura in en grill så att ni riktigt kan njuta av naturen långt in på hösten.

De flesta områden har byggförbud för utbyggnad på befintliga villor. Det är en process som kan ta lång tid och kosta pengar. Istället har du här chansen att bygga ett relativt stort hus, utan bygglov. Det är något att fundera på och utnyttja maximalt. Tillsammans med Friggebodar och annat så kommer du att få en ganska stor boyta totalt. Arkitektritat fritidshus nu möjligt för alla. Hör mer i det här inslaget från Sveriges Radio.

Portrait of a beautiful young woman with arms crossed standing in lights store

Generösa lagar för alla

Det låter inte så mycket när du säger att ett hus bara kan vara 25 kvadratmeter. Men genom att inreda det vist så kommer du att kunna bo ganska skönt här. Det kanske inte fungerar som familjehem. Men som fritidshus eller tillfälligt boende så kan det vara helt perfekt. Eftersom du också kan utnyttja höjden så blir det lättare att få plats med mer. Ett sovloft ger hela nedervåningen till levnadsyta. Vardagsrum och kök tillsammans, samt ett litet badrum.

En del personer har lyckats inreda sina små bostäder på ett helt fantastiskt sätt. De bor året om på en begränsad yta, bland annat för att spara pengar. Men det betyder ju inte att det måste vara obekvämt. Tvärtom, så har de det lyxigt och bekvämt. Det kan vara ett tillfälle att dra ner på onödiga saker och istället fokusera på vad som är viktigast.

Allt fler bodar

Den senaste tiden har sett en ökning i antalet Friggebodar och Attefallshus. Speciellt det sistnämnda eftersom många redan har sina andra bodar uppsatta. Många lite äldre bostadsområden har stora tomtar som du inte kan använda till så mycket annat. Därför har dessa hus utan bygglov välkomnats med öppna armar. Troligtvis kommer de att sättas upp lite varstans, med olika användningsområden.

En annan sak som bidragit till att göra dem så populära är priset. Du kan alltså få ett nyckelfärdigt hus för en relativt liten penning. Genom att köpa dem färdiga så slipper du en hel del arbete och kan istället börja använda dem med en gång. Kontor, ungkarlslya, gästrum, uthyrningsobjekt, trädgårdsförråd eller gillestuga- det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra med 25 kvadratmeter hus. Speciellt om du utnyttjar höjden och därmed får nästan 40 kvadratmeter stuga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *