Därför ska du alltid förvara passet i kassaskåp

274-6-1-pass-forvara-sakert-kassaskap

Som svensk kanske du är van vid att det alltid är lätt att resa runt i världen. De flesta länder välkomnar svenska medborgare. På vissa ställen krävs det ett visum, men det är inga problem att få. Du kan till och med fylla i alla papper direkt på flygplatsen när du landar. Men detta är också en av anledningarna till att svenska pass är värdefulla på svarta marknaden.

Ett pass kan ge flera tiotusentals kronor när det säljs illegalt. Folk från andra länder har svårigheter med att komma till västvärlden. De gör allt de kan för att kunna komma och jobba i de rika länderna. Med ett pass kan de så gott som segla genom passkontrollen, alternativ muta någon lite extra. Av dessa skäl så är stölden av pass en lukrativ business. Du ska därför göra allt du kan för att ha kontroll över ditt pass vid alla tidpunkter.

Inte bara stöld av pass

Men det är ju inte bara passet som är en värdehandling. Du har säkert flera andra saker som du vill uppbevara lite speciellt försiktigt. Smycken som kanske gått i arv flera generationer och som därför är extra värdefulla. Andra viktiga papper och föremål som du inte vill ska försvinna. På den här sidan finns ett brandsäkert skåp som skyddar dina viktiga prylar och dokument.

Dessa värdeskåp är alldeles utmärkta för dina speciella saker. De kan skruvas fast i golvet eller väggen, och är därför svåra att bryta sig in i. Men det är som sagt inte bara tjuvar som kan utgöra ett hot mot dina värdesaker. Eldsvåda är inte att leka med. Men även när den släcks så kan vattnet och kemikalierna förstöra dina saker. Därför är ett brandsäkert kassaskåp bland det bästa du kan ha.

Det är alltid bäst att tänka efter i god tid innan något händer. Du låser dörren och fönstren innan du går ut. De flesta har en hemförsäkring, och en för bilen. Att använda säkerhetsbälte är ett sätt att vara försiktig, och så vidare. Därför borde det vara minst lika självklart att låsa in sina viktiga saker, som pass och pengar. Du kan klicka här för att hitta ett perfekt kassaskåp.

Passet är en värdehandling

När du är ute och reser ska du vara försiktig med ditt pass. De flesta hotell har ett kassaskåp, antingen i receptionen eller på rummen. Se till att låsa in ditt pass när du inte behöver det, ficktjuvarna är experter på att stjäla dina saker. Om du måste bära det med dig så se till att det är nära kroppen och att du hela tiden vet var du har det. Polisen tipsar om att förvara passet i kassaskåp. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet.

Om det värsta skulle hända måste du kunna identifiera dig. Därför kan det vara en tanke att ta med körkort eller annan ID-handling. Även dessa kan du gärna låsa in. Precis som med olika sorters försäkringar så är det fråga om inte utsätta sig för onödiga risker. I många länder så kan du gå runt utan några problem, men tjuvarna är kända för att resa hela Europa runt och leta efter oskyldiga turister.

274-6-2-pass-vardepapper-kassaskap-saker-forvaring

Goda vanor som skyddar dig

Vare sig det är i hemmet, på jobbet eller när du är ute på resa så ska du vara vis. Det är som sagt inte bara tjuvar som kan skapa problem, utan även helt andra saker. Även om de flesta arbetsplatser idag lagrar sin information på datorer eller i molnet så finns det fortfarande många papper som måste tas om hand. Ett ordentligt skåp som du kan låsa är bra att ha. Likaså bör du ta som vana på företaget att låsa in alla nycklar. Gör det så svårt som möjligt för både tjuvar och eldsvådor. Om hur tjuvar tog sig in i dokumentskåp kan du läsa om i den här artikeln från Mariestads-Tidningen.

Alla dessa varningar är inte till för at göra någon rädd. När polisen uppmuntrar folk att låsa in sina pass i kassaskåpet så är det fråga om sunt förnuft. En så värdefull liten bok ska inte användas hur som helst. Du behöver ofta inte passet, utan kan gärna lämna kvar det hemma eller på hotellet. Inlåst i ett kassaskåp där det ligger säkert. Gärna tillsammans med pengar och andra värdefulla saker.

Vikten av kassaskåp

Det kan tyckas som en investering att skaffa kassaskåp, och det är det också. Men eftersom dessa skåp håller i bra många år så lönar det sig i längden. Om det värsta skulle ske och någon bryter sig in så är chansen att de får med sig dina värdesaker mycket liten. Statistiken visar att tjuvarna ofta inte vill ta risker utan hellre går vidare till andra, lättare måltavlor. Ditt pass kommer att ligga kvar, säkert inlåst i skåpet.

Det samma gäller på en arbetsplats. Om någon skulle lyckas komma in i en del av företaget så blir det inte så mycket mer. För nycklarna är inlåsta i ett skåp i ett annat rum. Datorer och andra värdesaker är inlåsta i sina skåp, liksom även dokument och pengar. Det är en kedja av nycklar och skåp som måste öppnas för att kunna komma åt det som är värdefullt. Vid det laget har polisen redan hunnit fram, eftersom du naturligtvis också har ett larm. Eller brandkåren om det handlar om en eldsvåda. Dina saker är väl skyddade och du slipper skaffa nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *