Planer på att göra Attefallshusen större 

Young couple buying house, signing contract

Över hela Sverige så har det byggts och installerats en hel del de senaste åren. Orsaken är den nya lagen som tillåter dig att sätta upp ett relativt stort hus utan bygglov. De så kallade Attefallshusen har blivit mycket populära och det med god anledning. För även om deras markyta inte får överstiga 25 kvadratmeter så kan du göra huset upp till fyra meter högt.

Arkitekterna har lyckats skapa många fantastiska lösningar med dessa mått. Med ett sovloft och stora fönster kan du få in allt som behövs även för ett permanent boende. Lägg sedan till en liten altan utanför och huset är komplett. Många använder dock byggnaden till annat, som hemmakontor eller gästrum. Nu finns det dock planer på att ändra lagen så att Attefallshusen kan bli ännu större.

Snygga hus till en billig penning

Det är inte ovanligt att själv bygga det som behövs på tomten eller huset. Men ibland så kan det vara skönt att slippa använda hela semestern till att jobba. Eller så kanske du helt enkelt inte kan eller vill snickra något själv. Då finns det mycket bra alternativ som inte alls kostar så mycket. eftersom efterfrågan är så stor finns det idag många snygga Attefallshus att välja mellan. Du kan alltid hitta en modells om passar ditt syfte och trädgård. Du kan köpa Attefallshus till bra pris och av hög kvalitet.

Detta gör det lättare att direkt kunna använda huset. Du kanske vill ha det som ett uterum, många ställer det i anslutning till en terrass. När det regnar kan det vara skönt att sitta ute men ändå vara skyddad. Andra har det som gillestuga eller grillrum. De monterar in en grill i ena ändan av huset och sitter där och myser. Det spelar ingen roll om det är höst eller sommar, det är ofta så pass kyligt att du vill sitta mer skyddad. Ett nyckelfärdigt Attefallshus är smidigt.

Family Together on Beach

Tillfälligt och permanent boende

Tack vare att Attefallshusen är så pass stora så kan du alltså med fördel bo där. En del har dem som gäststuga, speciellt skönt när familj och vänner stannar lite längre. Istället för att ha folk som sover på madrasser överallt inne i stora huset så kan varje familj ha sitt eget utrymme. Attefallshusen är också perfekta för vuxna barn som behöver lite stöd ekonomiskt men som ändå har behov av sin frihet. Det kostar att gå på universitet och komma igång med vuxen livet. Genom att bo hemma i en stuga på tomten kan de klara sig utan allt för stora skulder.

Allt detta har lett regeringen att tänka över reglerna. Som det är nu läggs Friggebodarna och Attefallshusen ihop, och den totala ytan får inte överstiga 40 kvadratmeter. Tanken är att Attefallshuset ska få ta en större del av denna totalareal, du ska själv kunna välja lite mer hur din tomt ska planeras. Byggvärlden.se rapporterar här att det finns planer på att göra Attefallshusen större.

Goda möjligheter med större hus

Eftersom det redan nu är möjligt att få ut en relativt stor boyta med lite planering så kommer en liknande lag att verkligen ge tillräckligt med utrymme. Med tanke på att husen står på en tomt och ofta har plats även utomhus så kan det leda till mycket fina arrangemang. Helt klart är det fråga om ett extra hus. Men genom att göra husen något större kan villaområden utnyttjas maximalt.

Idag är det ofta byggstopp för utbyggnad av befintliga villor. De står där på stora tomter som ofta är så gott som tomma. Ett Attefallshus eller två kommer att ge fler familjer möjligheten att bo i trevliga områden med mycket grönt omkring sig. Byggahus.se rapporterar här om ett extra stort Attefallshus. Om huset är tänkt för familjen så blir det ännu lättare att dela tomt. Men med god planering så kan även främlingar bjudas in att bo på gården.

Möjlighet till eget boende

Attefallshusen kan användas till mycket, och detta har även regeringen tagit fasta på. I många delar av landet rådet det akut bostadsbrist. Dels har immigrationen ökat till enorma proportioner, vilket har satt press på behovet av bra bostäder. Men det finns även stora grupper av unga som vill komma igång med studier och arbete. Det är inte alltid så lätt för dem att hitta bra boende som inte kostar skjortan. Det samma gäller äldre som nu vill flytta ifrån sina stora villor till mindre och mer lätthanterliga bostäder.

En lösning har på sina ställen varit att tänja lite på tillstånden. Vissa delar av en kommun som egentligen var märkt som parkområde har fått tillfälligt byggnadslov. Modulhus eller nyckelfärdiga hus har satts dit som en tillfällig lösning. Många tror dock att de tillfälliga tillstånden kan förlängas och att det kanske kan bli en växande trend. Helt klart är behovet mycket stort och något måste göras åt det. Studenter och nyanlända erbjuds att bo i Attefallshus. Hör mer i detta inslag i Sveriges Radio.

Real Estate Agent with Family in New Home

Större och bättre hus

Vem vet om förslaget om att tillåta större Attefallshus kommer att gå igenom? Det handlar inte om så många fler kvadratmeter, men på en liten yta kan det göra stor skillnad. Redan nu går det att få in både kök och badrum, samt avgränsat sovutrymme. En del använder sig till och med av taket, ungefär som i sydligare länder. Det är verkligen intressant att se på alla de snillrika lösningar som arkitekterna kommit fram till.

En klar fördel med Attefallshus är att de inte kräver något bygglov. Du måste naturligtvis följa visa riktlinjer, och även anmäla ditt hus till kommunen. Men det brukar inte vara några problem att snabbt få upp ett färdigt hus. Det finns flera bra alternativ vare sig du bygger det själv eller väljer en färdig variant. För många familjer har det blivit en lättnad att kunna utöka sin bostadsareal. De spiller ut i Attefallshuset så att säga, och det blir som ett par extra rum.

Men det är även många som använder dessa hus som ett trädgårdsskjul. Du kan få plats med bra mycket där inne, saker som du inte vill ska bli förstörda eller stulna. I en familj blir det snabbt några cyklar, mopeder, skidor och annat som inte bör stå ute. För att inte tala om alla trädgårdsredskap som gräsklippare och jordfräs. Beroende på hur stor din tomt är kan du ju ha upp till 40 kvadratmeter extra byggnader. Det blir lätt plats för ett par Friggebodar och ett Attefallshus. Gott om plats för både folk och saker, så det är bara att börja planera

Utnyttja ditt utrymme

Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för vad du kan göra med ett Attefallshus. Det har blivit populärt att hyra ut det, antingen tillfälligt eller permanent. Detta kan ge dig en liten välkommen extra inkomst. Du kan nämligen ta en hel del för ett komplett hus, med allt som behövs för att bo riktigt bekvämt. Det kanske inte passar så bra för barnfamiljer men är större än de bostäder många studenter och ensamma par har. Om det nu blir möjligt att göra dem ännu större kanske du själv vill flytta in och istället hyra ut din villa. Möjligheterna är som sagt oanade, det finns bra mycket du kan göra med ditt Attefallshus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *